Broodje Jaap Verhaal

Jaap van der Veer werd afgelopen zaterdag bedolven onder de felicitaties. Op Facebook maakte de ´echte bakker´ trots melding van het feit dat hij en zijn teamgenoten de zesde editie van Dorpsgolf Barneveld op hun naam hadden geschreven. Uit het hele land stroomden de enthousiaste reacties binnen. Het geheim van hun succes? Een goed ontbijt, zo luidde de gangbare theorie op Facebook.

Ik snapte er helemaal niets van. Ik had overdag onze Jaap aan het werk gezien met zijn golfstick en was niet echt onder de indruk: ,,Die bakt er niks van´´, dacht ik nog.

Uiteindelijk bleek ik gelijk te hebben. Jaap, die bij nader inzien helemaal niet de winnaar bleek te zijn, was verantwoordelijk voor een heus stukje ´fake news´, voor een regelrecht Broodje Jaap-verhaal. Van der Veer, de échte bakker, trakteerde ons volkomen onverwacht op nepnieuws. ,,Toen ik die beker zag staan, kon ik de Gelderse Verleiding niet weerstaan´´, sprak hij na afloop schuldbewust.

Omdat hij diep door het stof ging, verdween de opgestoken (dorps)golf van verontwaardiging weer heel snel naar de achtergrond. En de winnaars, te herkennen aan hun rode puntmutsen (Jan Evers, Marc de Graaf, Bert Vlasman en Freek Hebing), namen de digitale diefstal gelukkig sportief op.

Toch vind ik wel dat Jaap voor zijn bedrog gestraft moet worden. Wellicht in de vorm van een leuke taakstraf, die bij voorkeur in Voorthuizen moet worden uitgevoerd. Misschien kan hij morgen als bewaker optreden op het Oranjeterrein, als daar de corsowagens van Floralia staan opgesteld. Mochten daar vandalen snode plannen hebben, dan staat onze bakker met zijn golfstick klaar om deze vandahlia´s van het terrein te slaan.

Van de bloemetjes buiten zetten is het een kleine stap naar de allereerste Bier-spijsproeverij, die de Barneveldse Krant afgelopen donderdag samen met enkele horeca-ondernemers en lokale ondernemers organiseerde. Uiteraard was ook onze hoogsteigen chef-kok Huub Oudshoorn van de partij, van wie we inmiddels weten dat hij landelijke bekendheid geniet. Waarop een lezer zich op social media het volgende afvroeg: ,,Als Huub Oudshoorn landelijke bekendheid geniet, waarom moet de Barneveldse Krant dan elke keer in haar artikelen vermelden dat Huub Oudshoorn landelijke bekendheid geniet?´´ Een terechte constatering, al zeg ik zelf. En ik mag het zeggen, want ik geniet in deze regio toch wel enige bekendheid als lokale columnist.

Ondertussen krijgen we binnenkort zomaar een cadeautje van de gemeente Barneveld: een vierde kliko. De container is grijs, maar de klep is oranje. Op speciaal verzoek van de plaatselijke Oranjestichting, die op deze manier haar slogan ´Oranje Boven´ extra onder de aandacht wil brengen. Deze maatregel schijnt de kans op een koninklijk bezoek aan onze fraaie gemeente te vergroten.

Op Facebook las ik dat er binnenkort nog een vijfde container bij komt: een witte, speciaal voor de sneeuw.

Erik Roest