Buurtwacht

De leerlingen van het Groenhorst College hebben de handschoen opgepakt. Zij gaan ervoor zorgen dat er via allerlei inzamelingsacties zoveel mogelijk geld bij elkaar wordt geharkt om de getroffen pluimveehouders in onze regio een steuntje in de rug te geven. Hulde!

Eén correctie. Het Groenhorst College heet sinds deze zomer Aeres, dus zijn het officieel Aeres-leerlingen die zich gaan inzetten voor hun medemens. Een beetje wennen die naam, maar ere wie Aeres toekomt, zullen we maar zeggen.

De scholieren willen nog weinig zeggen over hun acties, maar het schijnt dat ze inmiddels in onderhandeling zijn met een wereldberoemde artiest: Aeres Ramazotti.

Actie wordt er ook gevoerd in de wijken De Vaarst en Vliegersveld. Ook hier is de aanleiding buitengewoon deprimerend. Een bende autokrakers, die eerst in de wijk Veller wagens ontdeed van airbags en navigatie-apparatuur, lijkt haar werkterrein te hebben verplaatst naar andere Barneveldse wijken. Binnenkort wordt er een buurtwacht in De Vaarst in het leven geroepen, die ´s nachts gaat patrouilleren. Als we de recente geschiedenis een beetje in kaart brengen, dan lijkt het een kwestie van tijd voordat de boeven hun werkterrein verplaatsen naar Voorthuizen. Gezien mijn moeizame relatie met Voorthuizen lijkt het me verstandig als ik me verder onthou van commentaar. Ondertussen overwegen de gealarmeerde bewoners in De Vaarst de buurtwacht in Veller aan te klagen. De redenering is als volgt: 'Doordat zij een buurtwacht hebben opgericht, hebben de autodieven hun werkterrein verplaatst naar onze wijk. De buurtwacht in Veller is medeverantwoordelijk voor ons leed'. Probeer daar maar eens een spel tussen te krijgen.

Met verbazing heb ik deze week kennisgenomen van het onderzoek waaruit blijkt dat het scheiden en inzamelen van plastic afval te weinig voordeel oplevert voor het milieu. Lekker is dat. De gemeente Barneveld neemt de resultaten voor kennisgeving aan en gaat gewoon door op de ingeslagen weg. Binnenkort krijgt iedereen een vierde container, zodat er -nog meer dan voorheen- lekker op los gescheiden kan worden. Wat een verspilde energie.

Een paar kanttekeningen. Waarom wisten we met z'n allen niet eerder dat plastic scheiden zinloos is?

Verder vind ik het onbegrijpelijk dat elke gemeente haar eigen huisvuilbeleid mag uitstippelen. Er is ongetwijfeld één afvalinzamelingsmethode die de meeste milieuwinst oplevert (achteraf scheiden in een gespecialiseerde verbrandingsoven, daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken) en die voeren we vervolgens overal in. Hoe moeilijk kan het zijn? Maar nee hoor, wij gaan in Barneveld met z´n allen lekker plastic scheiden. Na de berichtgeving van deze week zijn we ongetwijfeld gemotiveerder dan ooit...

Ik zou zeggen: gemeente, neem je beleid nog eens goed onder de loep. Want dit onderzoek geeft overduidelijk kunst-stof tot nadenken.

Erik Roest