De strijd kan beginnen

De verkiezingsstrijd kan beginnen. Na de aanmelding van Henk van den Brink is het definitief: acht partijen dingen op woensdag 21 maart naar de hand van de kiezer.

Van den Brink moest begin deze week nog alle zeilen bijzetten om de twintig noodzakelijke handtekeningen van politieke handlangers in de wacht te slepen, maar hij was net op tijd om alle boze boeren in Kootwijkerbroek en omgeving de komende vier jaar een stem te kunnen geven. Mooie uitspraak over duurzaamheid in deze krant: ,,Doe de lamp uit als je de kamer uitgaat. Gebruik je boerenverstand. Zo doen we dat in Kootwijkerbroek.´´

De ´last minute´ zoektocht naar twintig krabbels stond overigens in schril contrast tot de imposante kieslijst die Pro´98 vol trots presenteerde. De plaatselijke progressieven hebben welgeteld vijftig kandidaten op de been gebracht, net als de SGP en de ChristenUnie. Je reinste flauwekul natuurlijk, zeker als je je bedenkt dat er straks toch maar echt 31 zetels gevuld kunnen worden. Samen brengen de acht partijen 281 kandidaten in stelling. Een snel rekensommetje leert dat je daar ruim negen raadszalen mee kan vullen.

De vraag is natuurlijk wel hoe de 31 stoeltjes verdeeld gaan worden. Ik verwacht dat de SGP licht groeit. Tot begin deze week wist ik heel zeker dat Koos van der Tang en zijn mannenbroeders negen zetels zouden gaan halen (plus 1 dus), maar nu Van den Brink ook meedoet (en die vist in dezelfde vijver) is dat nog maar de vraag.

Maar vooruit, ik ben in een gulle bui en dus krijgt de SGP negen zetels van mij. Lokaal Belang wordt de grootste (we gaan ervan uit dat Mijntje haar ambities waarmaakt), dus die partij krijgt tien plekken in de gloednieuwe raadszaal.

Het CDA gaat voor zes, Burger Initiatief wil er 5. Op basis van de huidige 31 zetels blijft er dan nog één stoeltje over voor Pro´98, ChristenUnie en Henk van den Brink. Dat gaat allemaal niet passen, hè? Laten we het er maar op houden dat het goed is dat de raadszaal voor een kwart miljoen euro verbouwd is. Het zal desalniettemin een uitdaging worden om voor iedereen een plekje te vinden.

We zijn op de redactie van de Barneveldse Krant niet alleen bezig met de verkiezingen. Ook de Olympische Spelen en onze eigen Valentijnsactie hebben onze aandacht. Tientallen kandidaten hebben zich inmiddels aangemeld voor een (gratis) romantisch diner met of voor hun geliefde. Ik wil natuurlijk niet te zoetsappig klinken, maar het is best ontroerend om al die liefdesbetuigingen te lezen.

Een heel bijzondere mail kwam er binnen voor ene Ralf. ,,Ik wil graag Ralf Hoogendoorn opgeven met zijn shovel. Ze kunnen nog geen minuut zonder elkaar.´´

Voordat de liefde weer hoogtij viert in Nederland, kan ik nog kiezen uit twee mogelijkheden: meedoen aan één of andere snertwandeling (met een heerlijke kop erwtensoep) of lekker thuisblijven. Ik denk dat ik kies voor optie 2. Als je als organisatie je eigen evenement al ´snert´ noemt, hoe moet ik er dan als potentiële deelnemer nog vertrouwen in hebben?

Erik Roest