Hol van de leeuw

Afgelopen dinsdag waagde ik me in het hol van de leeuw. Op uitnodiging weliswaar, maar toch. De bestuursleden van de Ondernemersvereniging Voorthuizen hadden mij gevraagd om hun nieuwjaarsbijeenkomst op te leuken met een scherpe toespraak. OVV-voorzitter Gerbrand van Elten introduceerde mij als een man die vol vooroordelen zit. Daarmee sloeg hij de spijker op z´n kop, maar terugkijkend ben ik echt niet te beroerd om toe te geven dat er in Voorthuizen ook heel veel leuke mensen wonen. Ondanks deze milde eindconclusie heb ik die Voorthuizenaren natuurlijk een stevige (lach)spiegel voorgehouden. Ook dat namen ze sportief op. Waarvoor hulde.

Talloze onderwerpen passeerden de revue, waaronder de plannen om in Voorthuizen een standbeeld uit de grond te stampen. ,,Jullie lopen inmiddels twee standbeelden achter op Barneveld´´, hield ik mijn gehoor voor. ,,Jan van Schaffelaar is in de hoofdstad van deze gemeente inmiddels zowel zittend als staand te bewonderen. Ik vind het allemaal wel een beetje veel eer voor een suïcidale soldaat... Maar wie zetten jullie daar tegenover? Lodewijk Napoleon, de broer van de man die zijn hand graag in eigen boezem stak. Lodewijk Napoleon, die in tegenstelling tot z'n broer zijn hand graag in andermans boezem stak. Inderdaad, hoor ik u denken, ´me too´.

De aanleiding is bovendien ronduit mager. Naar het schijnt heeft deze Napoleon ooit welgeteld één nacht doorgebracht in Voorthuizen om daarna voorgoed de (Lode)wijk te nemen. Kom op zeg. Dan kun je ook wel een standbeeld maken voor André Hazes. Die schijnt hierachter, in een boomhut, ooit een brief aan zijn overleden moeder te hebben geschreven. En voor zijn favoriete inwoner van het Voorthuizense kabouterbos schreef Hazes de wereldhit Kleine Jongen.

Eén ding moet ik het actiecomité NIVO nageven. Ze hebben een briljant plan bedacht over het materiaal dat als basis moet dienen voor hun standbeeld. Het voorstel is om het oude ijzer van De Trein, dat prachtige kunstwerk bij Zeumeren, te laten smelten, zodat uit de restanten vervolgens het beeld voor Napoleon kan worden gemaakt. Een beeld van Roest, dat lijkt me wel wat.

De toespraak bij de OVV werd zelfs via Facebook verspreid. Ik probeer zelf de social media zoveel mogelijk te mijden, maar deze week maakte ik er dankbaar gebruik van. Mijn teerbeminde vierde gisteren namelijk haar vijftigste verjaardag. Omdat ze het hele jaar door allerlei zelfgemaakte kaarten rondstuurt, heb ik mijn Facebook-vrienden gevraagd om mijn duifje bij deze bijzondere gelegenheid te trakteren op een koekje van eigen deeg. Niet zonder succes, want we werden bedolven onder de felicitaties, de één nog origineler dan de ander. Jarige Jet was totaal van de kaart…

Tot slot van deze column nog aandacht voor een actie in Garderen, die mij een brede glimlach deed ontlokken. Er wordt daar vandaag huis-aan-huis toiletpapier verkocht voor het goede doel. Meer informatie, zo vermeldde het persbericht, is te verkrijgen bij Marianne Bout.

Erik Roest