• René Wingelaar

    Hans Verhorst

René Wingelaar

Toen ik hem die maandag interviewde, kon ik niet vermoeden dat hij twee dagen later zijn laatste adem zou uitblazen. Uiteraard wist ik dat René Wingelaar ernstig ziek was. Maar dat het zo snel zou gaan...

De singer-songwiter benaderde ons in het najaar van 2012, omdat hij graag wilde praten over zijn twee nieuwste (en tevens laatste) cd's. Het werd een emotioneel gesprek over de dood en afscheid nemen, maar ook over de schoonheid van het leven, zijn passie voor muziek en de liefde voor zijn kinderen.

Ondanks zijn naderende overlijden had de 37-jarige Barnevelder vooral oog voor de positieve kanten van het leven. ,,Ik geniet van de natuur, van vriendschap, van liefde, van muziek, van geborgenheid, van de zon, van de mensen om me heen. Het is te veel om op te noemen. Ik heb het altijd goed gehad, voel me een gezegend mens.''

Ik begon maandagmiddag meteen met de uitwerking van het interview. Een onbekend gevoel van haast drong zich aan me op. Ik kon dit verhaal niet opzij leggen.

Dinsdagavond mailde ik mijn artikel naar René. De andere ochtend vond ik een reactie in mijn mail, die midden in de nacht was verstuurd. ,,Het is de afgelopen dagen niet beter gegaan'', schreef hij onder meer. ,,Mijn optreden in het theater zal er niet meer van komen.''

Een ochtend later trof ik opnieuw een mailtje aan in mijn postvak (verstuurd door een collega), dat slechts drie woorden telde: ,,René Wingelaar overleden''. Heel onwerkelijk allemaal.

In overleg met zijn vrouw Hanneke besloten we om het verhaal de zaterdag daarop ´gewoon´ te publiceren in de Barneveldse Krant. Als eerbetoon aan een talentvolle en veel te vroeg overleden Barneveldse zanger.

In oktober van dit jaar, vijf jaar na het gesprek met René, ontmoette ik zijn ouders. Vader Arie en moeder Truus vertelden mij vol trots over de aan hun zoon gewijde website (www.renewingelaar.com), maar waren ook eerlijk over hun verdriet, het gemis en de pijn, waar ze nog elke dag mee geconfronteerd worden. Net als hun zoon stelden ze zich kwetsbaar en openhartig op, lieten ze mij als buitenstaander dichtbij komen.

René leeft niet alleen voort dankzij zijn liedjes, maar ook door de manier waarop zijn familie hem in ere houdt.

Erik Roest