Rosse buurt

Wie nog altijd durft te beweren dat Barneveld een behoudend dorp is, neem ik niet meer serieus. Sinds deze week hebben we zelfs een eigen rosse buurt. In de Nesciostraat nog wel, waar rode straatverlichting werd gerealiseerd. Een link met de Wallen was snel gelegd. Regionale en zelfs landelijke omroepen haastten zich naar de Veluwe om met eigen ogen te kijken hoe de prostitutie zijn intrede deed in het gereformeerde kippendorp. Kijkers van het Jeugdjournaal keken met rode oortjes naar het pikante item, waarin zowel de voorstanders (actiegroep HoerA) als de tegenstanders (het comité ProstituNee) aan het woord kwamen.

Wie zijn klassiekers kent, zal niet verbaasd zijn dat de rosse buurt juist in de Nesciostraat is gesitueerd. Dichter Jan Hendrik Frederik Grönloh, beter bekend onder de naam Nescio, schreef onder meer het verhaal Dichtertje, over het 'eindelooze gedicht.' Dichtertjes verlangen om te dichten is een metafoor van zijn verlangen naar erotiek. Buurtbewoners ergeren zich inmiddels groen en geel aan het rode licht, dat blijkbaar is gekozen om één of andere vliegroute van ernstig bedreigde vleermuizen niet in gevaar te brengen. Commerciële partijen zien inmiddels brood in de ontwikkelingen. Een niet bij nader genoemde Chinees gaat zijn restaurant naar verluidt Rosse Garden noemen.

Ik dacht dat ik helemaal geen problemen had met mijn onlangs verworven Abrahamschap. 50 is het nieuwe veertig; of het nieuwe dertig zelfs. Als ik in de spiegel kijk, zie ik een van gezondheid blakende kerel, jong van geest. Deze week begon ik me toch opeens oud te voelen, toen ik een telefoontje kreeg van Omroep Max. Of ik lid wilde worden. Ook Henk Krol mailde mij. Of het niet tijd werd dat ik op zijn partij (50+) ging stemmen, omdat ik nu zelf ook tot de doelgroep behoor. De drietrapsraket richting ouderdom werd compleet toen ik een kortingsabonnement kreeg voor de museumjaarkaart. ,,Omdat u er nu zelf ook een beetje in thuis hoort´´, stond er heel bemoedigend in de begeleidende brief.

In de gemeente Barneveld doet 50+ niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, dus zal ik mijn pijlen moeten richten op één van de acht partijen die hier deelnemen.

Sinds deze week kijken de lijsttrekkers ons weer indringend aan vanaf grote borden. Het plakken van de verkiezingsposters leverde wel weer het nodige gedoe op. De plakkers van Lokaal Belang waren al vertrokken voordat de rest kwam, terwijl de ChristenUnie helemaal niet kwam opdagen. Boefje Van den Brink (Lijst 8) mocht zijn naam SGV eigenlijk niet meer gebruiken, maar verzon een list om die afkorting alsnog groot in beeld te krijgen: S(tem) G(ewoon) V(oor)....

Ondertussen is het een raadsel waarom de ChristenUnie nog op de borden ontbreekt. Lijsttrekker Lukas Scheigrond beloofde ons dat het allemaal goed zou komen. We weten natuurlijk niet welk konijn de CU uit de hoge hoed gaat toveren, maar ik heb wel een suggestie. Als de partijtop gewoon even wacht met de poster totdat die horrorclown uit Kootwijkerbroek is opgepakt, dan kunnen we die er mooi achter plakken.

Erik Roest