• Markt in Kazachstan

    TWR

1 april Open Dag Trans World Radio - Het gebeurt onder de grond - Unieke kijk in gesloten landen

13-03-2017, 13:40 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 1 april 2017,
13:00 tot 17:00

Locatie:

Stationsweg 6, Barneveld
adres: Huize De Schaffelaar, Stationsweg 6, 3771 VH Barneveld
Barneveld

Christenen in Centraal-Azië beleven hun geloof veelal ondergronds. Kerken kunnen de opdracht om het goede nieuws te verspreiden nauwelijks uitvoeren. Maar het Evangelie klinkt wél via radio en smartphones. Tijdens de Open Dag van TWR vertellen twee echtparen uit Kazachstan en Kirgizië over de geloofsopbouwende programma's die ze uitzenden.

Centraal-Azië is een verzamelnaam van ruige steppelanden die bijna allemaal voorkomen op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors: Oezbekistan (16), Turkmenistan (19), Tadjikistan (35) en Kazachstan (43). Kirgizië is het vijfde land in dit rijtje. Evangelisatie is vaak gevaarlijk. De mensen die tijdens de Open Dag vertellen over hun werk zijn dankbaar dat hun volken wel op de radio kunnen luísteren naar het Woord van God.

Ondergrondse groei

'Ik was erg verbaasd toen ik in mijn eigen taal op de radio over God hoorde!' vertelt een vrouw die voor het eerst een samenkomst bezoekt. 'Ik kreeg een cd waar ik erg blij mee was.' Deze vrouw mag van haar man daarna niet weer naar de kerk, maar ze blijft afstemmen op de radiofrequentie van TWR. 'Ik luister naar jullie programma's via de app op mijn telefoon', schrijft een andere vrouw. 'Ik moet thuis bij mijn baby blijven, maar hoor mooie series over het gezinsleven.' Iemand anders die luistert via de app, belt de studio in Kazachstan omdat ze veel problemen heeft. Teamleden zoeken haar op. Haar hart gaat open 'voor de God met wie we veel problemen kunnen overwinnen'. Het wordt een wekelijks contact wat kan uitgroeien tot een huisgroep, zoals er vele zijn in deze landen. Ondergronds groeit het levend geloof.

Tulpen

Tijdens de Open Dag wordt de ondergrondse, vervolgde kerk vergeleken met tulpen die oorspronkelijk uit de bergen van Centraal-Azië komen. Kwekers knippen de bloemen af om de bollen ondergronds sterker te maken. Zo kan zelfs verdrukking meewerken ten goede voor wie God liefheeft (Romeinen 8:28). Rond dit thema zijn er activiteiten voor volwassenen en kinderen.

Seminars

In de stijl van de serie Volg Mij zal Cor Weeda een seminar verzorgen. Hubrecht Smits, directeur van TWR, vertelt over zijn reis naar het Midden Oosten; en een Nederlandse die met haar gezin jarenlang in Tadzjikistan woonde geeft een kookworkshop.

Praktische details Open Dag zaterdag 1 april:

- 13:00 uur - 17:00 uur

- adres: Huize De Schaffelaar, Stationsweg 6, 3771 VH Barneveld

- Kijk voor het volledige programma op de website: www.transworldradio.nl/opendag2017