• Arjen Leistra

    foto door Arjen Leistra aangeleverd voor PR
  • Arjen Leistra

    foto door Arjen Leistra aangeleverd voor PR

Orgelzomerserie opent met concert Arjen Leistra

15-07-2017, 08:41 | Lezersnieuws |

Datum:

donderdag 20 juli 2017,
20:00 tot 21:15

Locatie:

Torenplein 1, Barneveld
Oude Kerk
Barneveld

Het eerste concert in de orgelzomerserie in de Oude Kerk vindt plaats op donderdagavond 20 juli. De organist die deze avond het Paradijsorgel bespeelt, is Arjen Leistra. Leistra speelt werken van onder andere Franz Liszt, Johann Sebastian Bach en Sir Charles Hubert Parry. Door een videoverbinding is het mogelijk om de organist niet alleen te horen maar ook te zien spelen. Het concert begint om 20.00 uur en de kerk gaat open om 19.30 uur. De toegangsprijs is zeven euro en kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen. Na afloop van het concert is er gratis iets te drinken voor alle aanwezigen en is er gelegenheid om na te praten.

Arjen Leistra is concertorganist, orgeldocent en koorbegeleider. Hij geeft orgelconcerten in Nederland en ver daarbuiten. Zijn missie blijft overal dezelfde: mensen overtuigen van de schoonheid van muziek en het emotionele aspect van het muziekstuk over laten komen. Om dat doel te bereiken studeert hij niet alleen op de noten, maar zoekt hij naar dat wat de componist heeft willen zeggen in zijn muziek.

Het programma begint met de Praeludium en fuga in Es van Johann Sebastian Bach, een prachtig, majestueus muziekstuk. Na een koraalvoorspel over 'Was Gott tut, das is wohlgetan' van Johann Peter Kellner vervolgt Leistra het programma met 'Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen' van Franz Liszt. Een variatie over een cantate van Bach die Liszt geschreven heeft toen hij treurde over het verlies van zijn dochter. Het pakkende, dramatische motief en de muzikale contrasten maken het tot een indrukwekkend muziekstuk. Virtuoze gedeelten worden afgewisseld met zachte, verstillende muziek. De voortdurend herhaalde baslijn vertolkt diep verdriet, ongeloof, woede en loopt onverwacht uit op het slotkoraal 'Was Gott tut, das is wohlgetan'.

Het volledige concertprogramma is te lezen op de website www.intermezzobarneveld.nl