• gravure van Jan van Schaffelaar door Reinier Vinkeles van het gemeentearchief in Barneveld e

  • De kapper in het ambachtenmuseum

Oude Ambachten en Speelgoedmuseum gratis toegankelijk op Gelredag

06-03-2016, 22:10 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 26 maart 2016,
10:00 tot 13:00

Locatie:

Terschuur

Maar liefst 160 oude ambachten, beroepen en winkeltjes en een indrukwekkende verzameling speelgoed. Dat is het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur. Het museum is zaterdag 12 maart tussen 10.00 en 13.00 uur gratis toegankelijk, want dan is het Gelredag. Bezoekers krijgen naast alle activiteiten uit het museum ook nog eens de tradities en geschiedenis uit de streek voorgeschoteld. Omroep Gelderland doet de hele ochtend live-verslag op radio.

De Gelredag van 12 maart is gekoppeld aan de uitzending van Een wagen vol verhalen van maandag 7 maart bij Omroep Gelderland. In de uitzending zien we Marjolijn en Hetty uit Barneveld , beter bekend als de advocatendames. Al jaren maken zij dit drankje zelf met verse eieren en brandewijn. Ouderwets of niet, ook jongeren weten de smaak te waarderen en dan vaak in de combinatie met slagroomijs. Maandag op tv, zaterdag staan de dames in het museum.

Maar ook de geschiedenis van de streek komt terug in het museum. Jan van Schaffelaar, in de persoon van Richard Tannes van museum Nairac in Barneveld, komt in Terschuur verhalen vertellen over Jan van Schaffelaar en zijn avonturen.

In het museum zijn deze Gelredag ook levende ambachten te zien, zoals manden vlechten, spinnen en glas graveren. Huisaccordeonist Henk van Voorthuizen zorgt voor de muziek op deze dag.

Heeft u al wel eens met een stok een ontbijtkoek doormidden geslagen? Als er vroeger een boer failliet ging en alle spullen werden verkocht, speelden de knechten dit spel. Ze mochten met een knuppel op een ontbijtkoek slaan, als die in één klap doormidden was dan mochten ze de koek houden. Als dit niet lukte moesten ze twee koeken kopen. De knechten hoopten zo wat geld te verdienen om samen met de boer een nieuwe start te maken. Op de Gelredag kunt u het ook proberen.

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen. Dat project bestaat verder nog uit onder andere een tv-programma en een website, waarop Gelderlanders hun eigen tradities en gebruiken kunnen plaatsen.

De tv uitzending van maandag 7 maart (18.20 uur, elk uur herhaling bij Omroep Gelderland) staat helemaal in het teken van tradities in de Gelderse Vallei. Zo gaat het over het wekken door brommers zonder knalpijp op Koningsdag in Scherpenzeel, komt de Ballonfiësta in Barneveld voorbij en gaat presentatrice Renate Schutte op de strijkplank van de rockband Ritn Ditn uit Nijkerk.