• Harpe Davids uit Barneveld

    Frank van den Hout

Psalmzangkoor Harpe Davids presenteert nieuwe CD

25-09-2017, 15:01 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 7 oktober 2017,
19:30 tot 21:30

Locatie:

Lunterseweg 94, Barneveld
Van Lodenstein College
Barneveld

Op 7 oktober a.s. hoopt Interkerkelijk Psalmzangkoor "Harpe Davids" uit Barneveld haar nieuwe CD te presenteren tijdens een psalmzangavond in het gebouw van het Van Lodenstein College. De avond zal worden geopend door de heer W.J. Kole, directeur van de Eben-Haëzerschool te Barneveld. Tijdens de avond hoopt het koor, onder leiding van dirigent Teus Klok een aantal psalmen ten gehore te brengen. De leden worden daarbij begeleid door hun vaste organist Hendrik van Lagen.

Het koor is opgericht op 1 januari 1998 en begon destijds met 18 leden. In de loop van de afgelopen bijna twintig jaar is het koor uitgegroeid tot een gezellige groep van ca. 40 leden. Opvallend is de toename van het aantal jongere leden. Elke donderdagavond wordt gerepeteerd in het nieuwe gebouw van de Eben-Haëzerschool in Barneveld. De leden komen niet alleen om te repeteren en te zingen, maar zeker ook om van de gezelligheid te genieten. Het repertoire van het koor bestaat met name uit de psalmen uit de berijming van 1773 en een aantal bekende gezangen als "Eens was ik een vreemd'ling", "Een vaste burcht", het Wilhelmus. Een paar keer per jaar geeft het koor een uitvoering in een kerk of in een verzorgingstehuis. Van het koor zijn in de afgelopen jaren diverse CD opnames gemaakt.

De nieuwe CD is in april 2017 door STH Records uit Barendrecht opgenomen in de Grote of Sint Maartenskerk in Epe. Wat deze CD bijzonder maakt is dat behalve koorzettingen van bekende en minder bekende componisten, ook een aantal psalmen te horen is naar de muziek van het vierstemmenboek.

De psalmen zijn in Genève weer ingevoerd door Johannes Calvijn. Ze zijn berijmd door Clément Marot en Theodorus Beza. Enkele door Calvijn zelf berijmd. Ze zijn getoonzet door Maistre Pierre en Louis Bourgeois tussen ± 1540 en ± 1560. In 1566 zijn ze door Petrus Datheen in het Nederlands vertaald. Door muziekmeester Claude Goudimel zijn de drie stemmen bas, discant en alt toegevoegd. Zo ontstond het vierstemmenboek. Omdat niet iedereen muzieknoten kon lezen, werd een eenvoudig notenschrift ontwikkeld voor dit psalmboek. Dit gebeurde in 1746, en zo ontstond het vierstemmenboek. Op last van de Staten-Generaal werden de psalmen in 1773 opnieuw berijmd en deze nieuwe berijming is in 1775 officieel ingevoerd.

Vroeger was het zingen uit het vierstemmenboek wijdverbreid in ons land, vooral in Zeeland, Urk en op de Veluwe. Nu zijn er vooral op de Veluwe nog koren die deze kunst nog beoefenen, waaronder Harpe Davids.