• Kom grand canal Renswoude

    Lotte Bolscher

Uitnodiging opening grand canal in Renswoude

22-06-2016, 11:30 | Lezersnieuws |

Datum:

vrijdag 24 juni 2016,
16:00 tot 17:30

Locatie:

, Renswoude
Kasteelbos Renswoude
Renswoude

Utrechts Landschap is klaar met de restauratie van de kom van het grand canal in Kasteelbos Renswoude. Wij nodigen u van harte uit voor de opening op vrijdag 24 juni. Om 16.00 uur ontvangen wij u bij het gerestaureerde theehuisje het Weesje, voor een kopje thee en taartje.

Rond het jaar 1700 is het grand canal van Kasteel Renswoude gegraven. Door de aanleg van het canal kon het water vanuit de Lunterse Beek naar de gracht van het kasteel worden aangevoerd. Tegelijkertijd ontstond een majestueuze zichtlijn vanuit het kasteel. Een paar jaar na het graven van het canal is de kom toegevoegd. De grond die vrijkwam met het graven werd gebruikt om aan weerszijden van het canal en de kom een lage wal op te werpen. Laanbeplanting accentueerde de zichtlijn. Utrechts Landschap heeft de door erosie versleten wal rondom de kom hersteld en de beplanting vervangen. Een nieuw element is de haag op de wal. De kom krijgt hierdoor een sterk architectonisch (maar wel groen) karakter. Het theehuisje in het park - het Weesje - is tevens grondig gerestaureerd.

Programma

16.00 uur Ontvangst met thee en taartje bij het Weesje in het park, links naast het kasteel

16.25 uur Wandeling naar de kom

16.40 uur Opening door Annelies van der Kolk, waarnemend burgemeester van Renswoude en Saskia van Dockum, directeur-rentmeester van Utrechts Landschap

17.00 uur Afsluiting met een drankje

Graag aanmelden bij Paul Vesters via vesters@utrechtslandschap.nl

De restauratiewerkzaamheden zijn mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Prins Bernhard Cultuurfonds (Pfälzer-Birnie Fonds en het Zanen-Bakker Fonds), Provincie Utrecht, Nationale Postcode Loterij en een particuliere gift.

Over Utrechts Landschap

Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en cultuur in provincie Utrecht. Onze natuur en cultuur is letterlijk dicht bij Utrechters. We zijn in 1927 opgericht en vieren in 2017 ons negentigjarig bestaan. We kopen natuurgebieden aan, ontwikkelen ze als het nodig is, maar vooral: we beheren natuur voor de eeuwigheid. Die prachtige natuurgebieden zijn stuk voor stuk vrij toegankelijk voor alle inwoners van onze provincie. Daarnaast hebben we belangrijk monumentaal erfgoed onder onze hoede. Meerdere landgoederen met opstallen, 23 molens en natuurlijk Kasteel Loenersloot.