• Aantal binnenlandse vakanties 2007-2016

  bewerking Continu Vakantie Onderzoek
 • Ontwikkeling aantal vakanties per regio sinds 2007

  bewerking Continu Vakantie Onderzoek
 • Persbericht Provincie Gelderland n.a.v. CVO

  Provincie Gelderland
 • Bijlage Persbericht Provincie Gelderland n.a.v. CVO

  Provincie Gelderland

Minder Nederlanders op vakantie naar de Veluwe

09-01-2017, 21:10 | Lezersnieuws | de Streekverkenner

BARNEVELD De Veluwe is een plaats gezakt op de ranglijst van binnenlandse vakantiebestemmingen. Sinds 2011 bekleedde het vakantiegebied een tweede plek achter de Noordzeekust, maar afgelopen jaar is zij voorbijgestreefd door de Groningse, Friese en Drentse Zandgronden. Dit blijkt uit de cijfers van het Continu Vakantie Onderzoek (CVO) die deze week gepresenteerd worden op de Vakantiebeurs.

Sinds 2002 worden jaarlijks zesduizend Nederlands door NBTC NIPO Research bevraagd over hun vakantiebestemming. Afgelopen jaar brachten 1,78 miljoen Nederlanders hun vakantie door op de Veluwe. Dat is ruim honderdduizend vakanties minder dan in 2015 - een daling van een vol procentpunt - terwijl het aantal vakanties in eigen land afgelopen jaar juist toenam met zeshonderdduizend vakanties van 17 miljoen naar 17,6 miljoen. Het jaar 2016 is het slechtste jaar voor de Veluwe sinds in 2002 op deze manier het aantal binnenlandse vakanties wordt geregistreerd. Tussen 2010 en 2015 was het Veluws Bureau voor Toerisme (VBT) verantwoordelijk voor de promotie van de Veluwe. Of de ontmanteling van het VBT geresulteerd heeft in de neergang van het aantal vakanties valt niet op te maken uit de cijfers.

Op de Veluwe worden meer korte vakanties - 2 tot 7 dagen - dan lange vakanties doorgebracht. De meeste vakanties worden doorgebracht op campings en bungalowparken. Volgens cijfers die Provincie Gelderland afgelopen week gepubliceerd heeft, is de toeristische omzet in Gelderland afgelopen jaar ook gedaald. In 2016 gaven vakantiegangers 456 miljoen euro uit in de provincie.