• Voortanden voor de behandeling

    P. Vlot
  • Computer reconsttructie voor lab

    P. Vlot
  • Resultaat na de gehele behandeling

    P. Vlot

Nieuwe gespecialiseerde tandheelkundige aanpak voor o.a. blaasmuzikanten

12-09-2017, 12:00 | Lezersnieuws | Evert van den Broek

De Voorthuizense Euphoniumspeler Evert van den Broek speelt bij Crescendo en het Vrijwillig Fanfarekorps der Genie in Vught. Een 4-tal voortanden van hem vertoonde sterke slijtage. De tandarts Peter Vlot van De Fijne Tandartsen uit Barneveld stelde voor om hiervoor kronen te plaatsen.

Elke blazer weet uit ervaring dat de stand en uitvoering van, met name je voortanden, sterk je blaastechniek kan beïnvloeden! Maar Peter ziet hier, in vooroverleg met het tandtechnisch laboratorium, een uitdaging! En stelt voor om, zonder dat er aan de voortanden wordt geboord, eerst met een soort tijdelijke opplakstukken op de voortanden te zetten om te kijken of het muziek spelen hiermee lukt.

Met deze tijdelijke kronen kan er getest worden hoe het spelen veranderd zonder dat aan de tanden geboord gaat te worden !

Omdat dit nu niet onomkeerbaar is, stemt Evert in met deze behandeling.

Peter Vlot maakt aan de hand van foto's met de computer een reconstructie hoeveel de voortanden moeten worden opgedikt en verlengt om een natuurgetrouw beeld te krijgen. Het tandtechnisch laboratorium in Barneveld maakt, met behulp van een gipsafdruk, deze tijdelijke opplakstukken en nog een set tijdelijke kronen.

Na plaatsing geeft dit gelijk resultaat en blijkt Evert er direct goed mee te kunnen spelen!

In goed overleg worden nu de vervolg behandelingen ingepland, en uitgevoerd.

Deze vervolgbehandelingen (4-tal) vinden ook plaats in nauwoverleg met het laboratorium. Vooral de juiste stand van de voortanden t.o.v. het gezicht is precisiewerk! Nadat de kleur en verfijnde sluitende pastechniek is bepaald, worden de tanden (af)gebakken in het tandtechnisch laboratorium.

Zowel Peter Vlot en Evert van den Broek zijn bijzonder tevreden over het eindresultaat. Vooral Evert is vol lof dat hij de gehele behandeling ongestoord zijn muziekhobby heeft kunnen voortzetten.

Peter is van plan om zich hierin o.a. te specialiseren!

Dus er is hoop voor menig blaasmuzikant met verminderde voortanden!