• KerstEvent 2013 'sHeerenloo

    Frank Ebbe
  • KerstEvent 2013 'sHeerenloo

    Frank Ebbe
  • Frank Ebbe
  • Frank Ebbe

´Iets waarvan je alleen maar kunt dromen´

VOORTHUIZEN Het Kerstevent Wandeltheater vindt dit jaar voor het eerst in Voorthuizen plaats. Bezoekers kunnen vrijdag 15 en zaterdag 16 december niet alleen door het bos, maar ook door de tijd wandelen. De reis, die begint bij een herberg, eindigt in ´hemelse sferen´.

Haije Bergstra

Het wandeltheater is ontstaan uit een uit de hand gelopen kerststal", zegt Gerrit van Wijngaarden, medeorganisator van het event. Dit jaar hoopt het evenement, dat voor de elfde keer wordt gehouden, rond de 2.500 gasten te ontvangen.

Het thema 'Welkom' is uitgesplitst over verleden, heden en toekomst. ,,Het begint met het oude vertrouwde kerstverhaal. Het is het jaar nul en het gaat over Bethlehem, het stalletje en of Jezus wel welkom was in de herberg.

Daarna verschuift de aandacht naar het heden. Zijn vluchtelingen in Nederland welkom? Of is de vervelende schoonzoon, die vorige jaar het kerstdiner al verpestte, welkom?

Vervolgens is er dan de grote vraag naar de onbekende toekomst. Als er dan een hemel is, hoe welkom zijn wij daar dan? Hier kunnen de bezoekers een blik werpen in iets waar ze alleen maar van kunnen dromen. Het 'welkom' speelt er dus overal doorheen", zegt Van Wijngaarden. ,,Wat we met dit drieluik willen zeggen, is dat de geboorte van het Kind in het verleden ook in het heden en in de toekomst invloed heeft."

 

LEREN IMPROVISEREN Bij het wandeltheater zijn zo´n 250 mensen creatief betrokken. ,,Muzikanten, dramaspelers en bijvoorbeeld een dansgroep. Het zijn semi-professionele creatievelingen die het verhaal uitspelen. Daarnaast is er ook een groot aantal figuranten dat meedoet. Er is een groep kinderen van de partij. Alle spelers hebben zich zich goed voorbereid. Mensen met een wat uitgebreidere rol zijn al vanaf september geregeld aan het oefenen. Anderen kregen een training van een dag waarbij ze leerden te improviseren met het publiek. Iedereen moet in zijn of haar rol blijven. Voor alle deelnemers geldt dat ze vrijwillig aan het wandeltheater meedoen. Dat is bijzonder. Naast de spelers maakt een praktisch team het allemaal mogelijk. Het is een prachtige productie geworden, maar door alle vrijwilligers die meedoen, blijft het ook relatief goedkoop", zegt Van Wijngaarden.

 

JAAR NUL Tijdens het wandelen is er een gids uit het jaar nul die meeloopt met een groep. De deelnemers reizen als het ware door de tijd. Van Wijngaarden: ,,Tijdens het wandelen komt de groep de drie hoofdscènes tegen: verleden, heden en toekomst. Daarnaast zijn er, wat wij noemen, een aantal tussenscenes. Je zult verrast zijn door wie en wat je onderweg tegenkomt. Hij is niet alleen een kijkspel, maar het publiek wordt er ook helemaal in meegetrokken. In het dorp dat wordt neergezet, kunnen mensen ook zelf meedoen. Bij de smid kunnen ze bijvoorbeeld een spijker smeden. Bij de bakker kunnen ze een broodje gebakken lucht kopen. Als je slim bent, kan je het spel zelfs nog beïnvloeden", zegt Van Wijngaarden lachend.

 

SPANNEND Het wandeltheater is bedoeld voor iedereen. ,,Toch kwamen met name twee groepen in het verleden naar het wandeltheater toe. Ten eerste gezinnen met kinderen en tieners die samen een leuk kerstevent wilden meemaken. Op de één of andere manier trekken we daarnaast jeugdgroepen uit de regio. Het kerstverhaal met plaatjes en bewegende beelden spreekt deze mensen aan. Het communiceert. Ik hoorde op een gegeven moment een jongetje van een jaar of tien zeggen: ,,Nu begrijp ik het verhaal dat mijn papa en mama mij altijd hebben verteld." Dat vind ik mooi. Hij zag, ervoer en begreep het. Omdat je buiten, in de vrije natuur wandelt, komt de boodschap nieuw en verfrissend binnen. De beelden maken het verhaal nog mooier. Met alle lampen, fakkels en vuurtjes is het ook nog eens spannend in het bos."

 

AAN DE SLAG Het is meer dan een cultureel uitje. ,,Als je verder kijkt, zitten er twee belangrijke boodschappen in. De eerste boodschap is dat de oude bijbelverhalen nog steeds moeten blijven leven. Kinderen moeten ook weten wat Pasen of Kerst betekenen, los van het feit of ze er nu wel of niet in geloven.

Het tweede is dat we christenen willen uitdagen om erover na te gaan denken hoe ze praktisch met bijbelverhalen aan de slag kunnen. We hopen dat we eraan kunnen bijdragen dat mensen die normaal gesproken op zondag in de kerk zitten door de week iets met hun geloof gaan doen. Dat ligt er overigens niet dik bovenop, want we willen mensen vooral niets opdringen."

 

WANDELEN Deelnemers verzamelen zich vooraf in Voorthuizen. Ze worden elk half uur met een pendelbus naar de locatie gebracht en na afloop ook weer teruggebracht. Daarom moeten ze veertig minuten voor de starttijd van het theater op de verzamelplek zijn, de parkeerplaats van de Oranjevereniging Voorthuizen aan de Roelenengweg. ,,Bij opgave worden mensen daarover ingelicht. Iedereen moet op tijd komen, want we werken met een strak schema", aldus Van Wijngaarden.

ENORME KICK Voor deze twee dagen wordt een grote productie neergezet. ,,Soms vraag ik me wel eens af waarom ik dit doe en het mede organiseer. Het kost heel veel tijd en het gaat soms moeizaam. Maar ik heb mensen tijdens het wandelen zien reageren en genieten. Mensen worden enthousiast als een scène begint. Ze gaan met elkaar en met de gids onderweg in gesprek. Dan denk ik: ,,Dit is waar ik het voor doe." We willen dat mensen een geweldig wandeltheater met elkaar beleven. Dat geeft niet alleen de organisatoren, maar ook alle spelers en andere medewerkers een enorme kick."      

Op de locatie, wandelt iedereen zo'n twee kilometer langs de verschillende scènes. De wandelaars moeten redelijk goed ter been zijn. Als dat het geval is, kunnen ook mensen die al wat ouder zijn prima mee wandelen. Bij elke scène is er een aantal zitplaatsen om even uit te rusten. De route is deels rolstoel- en scootmobielvriendelijk. ,,Ongeveer tweederde van de route is redelijk begaanbaar voor rolstoelen met brede banden. Voor de andere delen moet een kleine omweg genomen worden. De belangrijkste podia zijn met een rolstoel te bereiken. Het dorp wordt gebouwd op een grasveld. Bij droog weer is ook dat met een rolstoel goed te doen", zegt Van Wijngaarden.

De route neemt ongeveer tweeënhalf uur in beslag. Er is ook aan consumpties gedacht. ,,Aan het begin van de route is het mogelijk shekels te kopen. De shekel is een muntsoort uit die tijd, waarmee deelnemers tijdens en aan het einde van de wandeltocht chocomelk, warme erwtensoep en andere versnaperingen kopen.

Onderweg worden ook producten uit de streek waarin het bijbelverhaal zich afspeelt aangeboden. Denk aan olijven, olijfolie of Turks brood. Mensen kunnen na afloop van het wandeltheater nog even genieten van de sfeer."

Kosten: 15 euro voor volwassenen (12 jaar en ouder) 10 euro voor jongeren (4 tot en met 11 jaar), kinderen 0 tot en met 3 jaar (geen kaart nodig) 45 euro voor gezinskaarten (twee volwassenen en twee kinderen, samengestelde gezinnen toegestaan) Online kaarten te bestellen op: http://bit.ly/2imXVRx

De tijden voor de voorstellingen zijn:

vrijdag 15 december: 17.40, 18.20, 19.30, 20.10, 20.50 en 21.30 uur. Zaterdag 16 december: 13.00, 13.40, 14.20, 15.15, 15.55, 17.20, 18.00, 18.40, 19.35, 20.15 en 20.55 uur.

Meer informatie: www.kerstevent.info