• Anne van der Veer
  • Anne van der Veer

Barneveldse band maakt lied voor vluchtelingen

BARNEVELD ,,Eindelijk kunnen we als superchristelijk dorp laten zien wat we waard zijn en gastvrijheid tonen. Als vluchtelingen ergens welkom en veilig zouden moeten zijn in Nederland, dan is het hier", zegt Nico Knibbe, zanger van Nobuts. Met het oog op de vluchtelingen bracht de Barneveldse band het lied 'Scheur de hemel open' vorige maand opnieuw uit.

Martin Boon

In 2004 kwam Nobuts met 'Scheur de hemel open'. De aanleiding voor het schrijven was destijds de Amerikaanse inval in Afghanistan, in de nasleep van de aanslagen op 11 september 2001. De beelden van bommen op onschuldige mensen beklijfden destijds bij Knibbe. 'Ik zag de kinderen op televisie. Het hadden de mijne kunnen zijn. Het had niet moeten mogen, maar blijkbaar was het in ons chronisch onvermogen toch weer niet gelukt de vrede te bewaren', schrijft hij in een boekje over het verhaal achter de songteksten van de band. ,,Ik dacht: we moeten als mensen weer helemaal van vooraf aan beginnen. En toen: maar dat is toch al eens gebeurd?!", refereert hij aan het verhaal van de zondvloed in het Bijbelboek Genesis.

Een Barneveldse jeugdvriend van hem, Hans van de Weerd, werkte destijds bij een vluchtelingenorganisatie die actief was in het gebied. Hij stuurde Knibbe een foto van een Afghaans meisje. Ze staat met voedselbonnen in de hand te wachten op haar beurt. ,,Ik had het lied al geschreven. En toen ik dat beeld zag wist ik: het gaat over haar."

DANSEN Onlangs maakte de band een clip bij het nummer 'Scheur de hemel open'. Te zien is opnieuw een oosters uitziend meisje. ,,We suggereren dat dit hetzelfde meisje is als toen. Ze is ouder geworden, gevlucht en gearriveerd in Nederland." Met ingelijste foto's onder haar arm, die haar verleden symboliseren, loopt ze naar de band die aan het spelen is. Daar onderneemt Knibbe een poging om met haar te dansen. Maar van harte gaat het niet bij haar. ,,Ze laat zien: je begrijpt me gewoon niet. Ook als band proberen we ons in te zetten voor de juiste dingen en dat te verpakken in liedjes en teksten. Maar als zo'n meisje werkelijk op je stoep staat, hoe reageren we dan? Zo is het ook met de Nederlandse samenleving. Als het er werkelijk op aankomt zeggen we: blijf maar lekker in Ter Apel of in een asielzoekerscentrum, niet bij ons." Het filmpje raakt blijkbaar een snaar want op Facebook krijgt de groep al veel reacties. ,,Dat moedigen we aan. We zijn benieuwd wat mensen hiervan vinden."

SUPERCHRISTELIJK Knibbe zelf heeft een duidelijke mening over hoe Nederlanders zouden moeten omgaan met vluchtelingen. ,,'Rescue' - red - staat er op mijn shirt in de clip. Volgens mij is het zo simpel: aan de slag, doe het gewoon. Mensen hebben een probleem en moeten geholpen worden. Kijk ze in de ogen en hoor hun verhaal. Je maakt mij niet wijs dat dit meisje een andere God heeft dan wij."

Daarbij wijst hij op de unieke situatie van Barneveld waar meer dan twintig kerken gevestigd zijn. ,,De komst van vluchtelingen hier is een kans. Laten we die grijpen. Eindelijk kunnen we als superchristelijk dorp laten zien wat we waard zijn, gastvrijheid tonen en verder komen dan discussiëren over de zondagsrust. Als ze ergens welkom en veilig zouden moeten zijn in Nederland, dan is het hier."

Knibbe is zelf actief lid van de Barneveldse, rooms-katholieke Catharinakerk. ,,Veel Syrisch-orthodoxe mensen weten ons gelukkig te vinden. Bij het koffie drinken na de viering komt een vijfde ongeveer uit Irak of Syrië. Ik vind dat prachtig. Laatst heeft er een met ons in een viering het Onze Vader gebeden, in het Arabisch. Dat ging heel diep. Zij hebben tenslotte gemiddeld genomen meer om voor te bidden dan wij.'

Bekijken van de clip en reageren kan via de Facebookpagina van Nobuts. Meer informatie over de band is te vinden via www.nobuts.nl

Label:

Vluchtelingen