• Henri van der Beek

Jaap Zwart bespeelt Paradijsorgel

BARNEVELD Jaap Zwart bespeelt donderdag 27 juli het Paradijsorgel in de Oude Kerk van Barneveld. Het concert is de tweede in een reeks van vier orgelconcerten die georganiseerd worden door Intermezzo, voorheen de orgelcommissie van de Oude Kerk van Barneveld.

Jaap Zwart (1955) is organist, pianist, dirigent en docent. ,,Als concertorganist programmeert hij een breed repertoire. Een van zijn

specialiteiten is de uitvoering van relatief onbekende orgelmuziek uit de negentiende en twintigste eeuw. Om de muziek zo dicht mogelijk bij de luisteraars te brengen, geeft Zwart aan het begin van het concert een toelichting op zijn programma'', aldus de organisatie.

,,Het programma begint met een prelude op Psalm 105 van Paul Segond Vervolgens speelt Zwart Psalm 105 in een compositie van Dirk Janszoon Zwart. Het concert wordt vervolgd met 'Andante con moto' van Albert Pomper. Van de Italiaanse componist Luigi Bottazzo klinkt daarna de 'Sonate pour orgue'. Vervolgens speelt Zwart een relatief onbekende fantasie over het Lutherlied van Max Gulbins. Het concert wordt vervolgd met de Trio in G van Gottfried August Homilius. Als slot klinkt het 'Preludium en Fuga in D BWV 532' van Johann Sebastian Bach.''

De kerkdeuren aan het Torenplein gaan open om 19.30 uur. Het concert begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is 7 euro. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen. Een videoverbinding maakt het mogelijk om de organist niet alleen te horen, maar ook te zien spelen.

Meer informatie: www.intermezzobarneveld.nl.