• ds. Wilbert van Iperen

    Pauw Media
  • ds. Peter Breure

    Pauw Media

Kerken proeven op startzondag

BARNEVELD / VOORTHUIZEN Een kerkproeverij met niet alleen een uitnodiging om de kerk te bezoeken, maar ook een fietstocht, een dienst met de harmonie en afsluitend de taartenbakwedstrijd ´Heel de kerk bakt´.

Het is niet meer dan een greep uit de activiteiten van de protestantse en Rooms-katholieke kerken in Barneveld en Voorthuizen voor de startzondag op 10 september. De Ichthuskerk in Voorthuizen presenteert zich met een kaartje aan mensen die de drempel van de kerk al jaren niet meer nemen. ,,Dit kaartje heb jij van iemand gekregen, die je een gemeenschap gunt, waar je jezelf kunt zijn, waar ruimte is voor jouw vragen; een gemeenschap, waar we voor elkaar klaar staan. Waar we zoeken en soms vinden wie God voor ons wil zijn." De feestelijke viering in de Ichthuskerk verloopt op de startzondag zoals gebruikelijk, maar na afloop is er wel een high tea, waaraan iedereen een bijdrage mag leveren.

De Rooms-katholieke en protestantse gemeenten in Barneveld pakken op startzondag uit met vier kerkdiensten en een doorlopend dagprogramma rond het Schaffelaartheater. Het thema van de dag ´Geloof… op de proef´ sluit aan bij de kerkproeverij van de Voorthuizense Ichthuskerk. De zondag begint 10 september in Barneveld met een ochtendgebed, gevolgd door een dienst met de Harmonie en de ´kliederkerk´ voor kinderen. Ds. Wilbert van Iperen, predikant van de protestantse gemeente: ,,Om niet de hele dag binnen te zijn, kan de dag buiten op drie plaatsen actief worden beleefd. De alom bekende fietstocht ontbreekt niet. Ook is er een moment in de ochtend, vooral voor de jeugd, om buiten te spelen en er is gelegenheid om elkaar in de foyer van het theater te ontmoeten. In de middag is er ook nog een Barneveldse editie van het tv-programma College Tour, dit jaar met onder anderen de scriba van de Protestantse Kerk René de Reuver en deken Harrold Zemann. We zullen van hen horen hoe zij omgaan met alle smaken in de kerk´´.

Ook voor de slotactiviteit ´Heel de kerk bakt´ hebben de kerken zich door een bekend tv-programma laten inspireren. Barnevelders kunnen een taart bakken, die een ´vakkundige jury´ op startzondag beoordeelt. De prijsuitreiking voor de winnende taart is om 15.00 uur in de grote zaal van het Schaffelaartheater. Daarna kunnen de bezoekers de taarten proeven in de foyer.