• Pauw Media

Mannen Zangavond Voorthuizen 'uniek in de regio'

VOORTHUIZEN ,,Heel bijzonder om met zoveel mannen God de lof toe te zingen. Die saamhorigheid is prachtig", zeggen Jan Hardon, Gijs van den Brink en Jan van Zutphen. Samen met Jan Kruitbosch maken ze deel uit van het comité Mannen Zangavond Voorthuizen. Vrijdagavond 12 februari organiseert het comité een gelijknamige activiteit in de Gereformeerde Kerk in Voorthuizen.

Martin Boon

,,Dat is toch een geluid! Begrijp je wat ik bedoel?! En allemaal staan. Dan zing je namelijk het best. Fantastisch!", aldus een enthousiaste Van Zutphen terwijl hij op zijn telefoon een filmpje toont van een Katwijkse mannenzangavond. Een dirigent voorin een kerk begeleidt honderden mannen die uit volle borst een psalm zingen. ,,Hoe vind je dat? Wat een kerels he!" ,,Als alles daar zingt gaat het dak eraf. Heel indrukwekkend", vult Hardon hem aan.

De drie Voorthuizenaren bezochten al verschillende keren Katwijkse mannenzangavonden. Naar de activiteit komen soms wel 1700 mannen uit heel het land. ,,Dat moet hier toch ook kunnen", dacht Van Zutphen, eerder initiatiefnemer van zangavonden met liederen van Johan de Heer. ,,Het is zó mooi. Prachtig om het evangelie zo van je af te zingen met elkaar. Zingen is namelijk ook evangeliseren!" In september vroeg hij de andere drie om mee te denken. ,,Katwijk nadoen gaat niet lukken. Maar wel kunnen we proberen die sfeer hier te creëren: Katwijk op de Veluwe." Het trio reageerde positief. Als predikant, voor het gebed en andere teksten, dacht Van Zutphen direct aan ds. Klaas van der Sloot uit Nijkerk. ,,Hij heeft hier in Voorthuizen gestaan en zit zelf op een zangvereniging." De ,,heel goede" dirigent Adriaan Bruinink, die tevens trompet zal spelen, en ,,uitstekende" organist Evert van de Veen zegden ook hun medewerking toe.

4E MUSKETIER Het comité heeft actief geworven bij zangverenigingen in de regio. De respons was vaak positief. 900 personen passen er in de Gereformeerde Kerk. Het is de vraag of dat voldoende zal zijn. ,,Geen idee", reageren ze. Vrouwen zullen in elk geval niet welkom zijn. Wat als een aantal toch naar binnen wil? Ze kunnen het zich nauwelijks voorstellen. ,,Mijn vrouw vindt het heerlijk dat ik een avondje weg ben", zegt er één. Een ander valt hem bij. Over de meerwaarde van zingen met louter seksegenoten zijn ze duidelijk. ,,Heel bijzonder om met zoveel mannen God de lof toe te zingen. Die saamhorigheid is prachtig.'' Hardon: ,,Je ziet ook steeds meer dat mannen dingen apart gaan doen in kerken", verwijst hij bijvoorbeeld naar activiteiten van onder meer mannenbeweging De 4e Musketier. ,,En ik hoop dat deze zangavond een mooie stimulans is voor mannenkoren in de regio", noemt hij nog een ander motief.

BOVENSTEM Het thema van de avond is 'Op de heuvel daarginds'. Dat heeft alles te maken met de veertigdagentijd die op 12 februari net begonnen zal zijn. De liederen zijn hier bij uitgezocht. Geput is uit Psalmen, in oude en nieuwe berijming, Johan de Heer en de Evangelische liedbundel. ,,Het zijn doorgaans bekende liederen. Bij veel mensen zal het herinneringen oproepen aan hun jeugd. Een aantal nummers zingen we namelijk tegenwoordig niet zo vaak meer."

Belangrijk kenmerk van mannenzangavonden is het gebruik van de bovenstem. Baritons en tenoren nemen dit op zich. In Voorthuizen zal dit element niet ontbreken. De mannen die de bovenstem zingen zullen aan de zijkant van de kerkzaal plaatsnemen. ,,Dat zingt dan heerlijk tegen de andere mannen in en gaat vast goed klinken. Het zou mooi zijn als er van de 900 ongeveer 100 de bovenstem zingen. Dan hebben we de ideale mix." Plusminus 40 mannen hebben zich al aangemeld voor de bovenstem. ,,Maar we weten niet wie zich spontaan zullen aansluiten op de avond zelf." Ter voorbereiding zijn er twee repetitie-avonden voor de 'bovenstemgroep'. Voorafgaand aan de zangavond is er bovendien nog een generale repetitie. Of er volgend jaar een vervolg komt durven de heren nog niet te zeggen. ,,Eerst gaan we evalueren. En als er veel enthousiaste reacties komen, dan is het vast voor herhaling vatbaar", zegt Van den Brink.

GEPROJECTEERD De Mannen Zangavond Voorthuizen vindt plaats op vrijdagavond 12 februari in de Gereformeerde Kerk aan de Hoofdstraat 142 in Voorthuizen. De aanvang is 19.30 uur. Het orgel wordt bespeeld door Voorthuizenaar Evert van de Veen. De 'verbindende teksten' komen van ds. Klaas van der Sloot uit Nijkerk. Dirigent van dienst is Adriaan Bruinink uit Harderwijk. Dezelfde rol vervult hij ook bij het Voorthuizense mannenkoor Euterpe. Onderdeel van de activiteit is een collecte ter bestrijding van de onkosten. Anders dan in Katwijk worden de liedteksten geprojecteerd.

Geïnteresseerde mannen zijn hartelijk welkom. Meer informatie, bijvoorbeeld over het meezingen met de bovenstem, is verkrijgbaar per mail via janvanzutphen@kpnplanet.nl.