´Vijf van de tien weggevlogen parkieten terug´

BARNEVELD Barnevelder Harm Mulder (89) heeft vijf van de tien weggevlogen parkieten terug. In de nacht van maandag op dinsdag stortte de volière in zijn tuin aan de Thorbeckelaan in door de sneeuw. Vervolgens deed zijn zoon een oproep in deze krant in de hoop de parkieten terug te vinden.

Een van de vogels werd teruggevonden door de Dierenambulance. ,,Deze parkiet zat vermoeid onder een struik´´, vertelt Ed Mulder, een van de zonen van Harm. ,,Een andere vogel werd gevonden aan de Wilhelminastraat. Ed ving zelf een van de gele parkieten, na een melding bij een boerderij aan de Nieuw Burgelaarseweg. Eén van de vogels vloog zelf terug en een andere werd bij de buren aangetroffen.

,,Maar´´, zegt Ed Mulder, ,,wat ik in de consternatie van het moment niet had opgemerkt: er zijn na het instorten van de volière ook nog twee diamantduifjes uitgevlogen, waarvan nog elk spoor ontbreekt.´´

De vogels die zijn teruggekomen, zijn, samen met de vogels die niet waren uitgevlogen, ondergebracht in volières in een schuur achter het huis. Het is nog maar de vraag of er in de tuin een nieuwe buitenvolière komt. ,,Dat moeten we in het voorjaar nog maar eens zien. Voor mijn vader zijn de volières met parkieten een van de weinige zaken die hij nog heeft. De vogels zijn voor het overgrote deel eigen kweek. Hij heeft zijn hele leven vogels gehouden. Mijn broer en ik hebben die hobby van hem overgenomen.´´

Het probleem voor de nog vermiste vogels is dat ze niet goed voedsel kunnen zoeken. ,,De verzwakte vogels zijn uitstekende prooien voor katten en roofvogels´´, merkt Ed Mulder op.

Wie de gele parkieten heeft gezien of gevangen kan nog contact met hem opnemen via 06-20994763.