• Heliflight.nl

A1 bij Stroe drie nachten dicht wegens bouw ecoduct

STROE/KOOTWIJK Snelweg A1 gaat aankomend paasweekend tussen Stroe en Kootwijk drie nachten achter elkaar op slot. Deze afsluiting is nodig om de betonnen liggers te kunnen plaatsen voor de nieuwe faunapassage die hier in aanbouw is. Lokaal verkeer tussen Stroe en Kootwijk wordt omgeleid via onder meer de Kootwijkerweg en Apeldoornsestraat. Doorgaand verkeer buigt al vanaf Baneveld af via A30, A12 en A50.

Wouter van Dijk

In totaal 104 betonnen liggers van 28 meter lang moeten tijdens deze drie nachten worden aangebracht. Vanwege de benodigde hijswerkzaamheden gaat de snelweg vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 april in beide richtingen dicht voor al het verkeer. De afsluiting, exact vanaf afrit 17 (Stroe, Garderen) tot afrit 18 (Kootwijk) geldt elke avond en nacht van 22.30 tot 9.00 uur. Vooral vanwege de verwachte lage verkeersdrukte op deze tijdstippen in het paasweekend verwacht Rijkswaterstaat weinig verkeershinder. Wim Leenders, bouwmanager bij ProRail: ,,Direct na de afsluiting bouwen we twee grote hijskranen op, op beide helften van de snelweg komt er één te staan.'' Aanvankelijk was het plan om het werk uit te voeren met gedeeltelijke afsluitingen. ,,Maar dat zou veel meer tijd in beslag nemen, dan waren we minstens tien nachten actief, met meer overlast tot gevolg.''

De spoorwegbeheerder en Rijkswaterstaat werken in dit project samen, omdat in combinatie met het ecoduct ook een tunnel wordt gegraven onder het naastgelegen spoor door. De tunnelbak is inmiddels naast de spoordijk opgebouwd en moet als het ware onder het spoor geschoven worden. Dat laatste gebeteurt in het weekend van zaterdag 6 en zondag 7 mei. Tijdens die werkzaamheden ligt het treinverkeer tussen Amersfoort en Apeldoorn stil: vanaf zaterdag 6 mei 2.00 uur tot maandagochtend 8 mei om 5.00 uur. NS zet tijdens dat weekend bussen in. Datzelfde weekend heeft ProRail ook werkzaamheden gepland ter hoogte van station Barneveld Noord, waardoor ook tussen Amersfoort, Barneveld en Ede geen treinverkeer mogelijk is.

Na het aanbrengen van de liggers, volgt de afbouw van de ecoduct. ,,Waarbij we eerst de ruimte tussen de twee rijbanen op moeten vullen. Tussen beide delen van de snelweg ligt hier een afstand van ruim 30 meter. We brengen hier 110.000 kuub grond aan'', zegt Leenders. Daarna volgt aanplant van het groen boven de snelweg. Eind dit jaar zijn de meeste werkzaamheden als het goed is afgerond, waarna de faunapassage volgend jaar maart officieel opgeleverd kan worden. Het ecoduct, zo'n vijftig meter breed, overbrugt straks ruim 250 meter en is het eerste ecoduct binnen de gemeente Barneveld. Nu nog heet het project 'Maanschoten', maar het is het plan om de ecoduct op een later moment officieel de naam 'Kootwijkerzand' te geven. Om het visueel niet een grote betonnen bak te laten lijken, is het de bedoeling dat de faunapassage in kleuren wordt uitgevoerd.

Het ecoduct is volgens natuurkenners nodig als nieuwe verbinder tussen de beide natuurgebieden aan weerszijden van de snelweg. Diverse diersoorten kunnen zich daardoor makkelijker verspreiden over het Kootwijksche Veld, het Caitwicker Zand en het Stroese Zand. Het gaat dan niet alleen om grote hoefdieren, maar ook om bijvoorbeeld vlinders, dassen, hagedissen, boommarters en insecten zoals de zandloopkever.