• Wouter van Dijk

Bakker vertrekt, kebabzaak komt

BARNEVELD Bakkerij Schreuder aan de Nieuwe Markt in Barneveld sluit eind deze maand de deuren. De locatie wordt begin september overgenomen door een nieuw familiebedrijf, een grill- en kebabzaak. Het brood van Schreuder blijft in de ochtenduren te koop in het nieuwe eethuis.

Wouter van Dijk

Het vertrek van Schreuder, die ongeveer zeven jaar op deze plek gevestigd was, is voor het bedrijf vooral een kostenafweging. Dat zegt Marjanne Schreuder namens de bakkerij, die nog winkels heeft in Putten, Uddel, Harderwijk en Apeldoorn. ,,Sinds de sloop van de Markthal, de herinrichting van het gebied en de komst van de supermarkt naast ons is er veel veranderd'', zegt zij. ,,We hebben de kosten en opbrengsten met elkaar afgewogen en zijn tot de conclusie gekomen dat we niet verder wilden op deze plek.'' Met name de afstand tot het winkelcentrum speelt een rol. ,,Maar ook het betaald parkeren voor de deur werkt niet echt mee. We hebben de afgelopen tijd veel gestoken in promotie, maar dat had niet voldoende resultaat.''

BROOD De vaste klanten van de winkel zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het voornemen om te sluiten. ,,Zij kunnen deze weken nog spaaracties afronden, en anders kunnen ze natuurlijk altijd nog terecht in één van onze andere winkels.'' Het brood van Schreuder zelf vertrekt niet, benadrukt Schreuder. ,,De nieuwe huurder van het pand heeft aangegeven ons brood te willen blijven verkopen.''

,,Dat klopt'', meldt Gencay Babacan, initiatiefnemer van kebab- en grillzaak Turqoise. ,,Ik ga direct op 1 september starten, waarbij ik in de ochtenduren vanaf 8.00 uur brood en gebak van Schreuder blijf verkopen.''

Vanaf half september gaat hij daarnaast ook aan de slag als grill- en kebabzaak, wanneer de daarvoor benodigde apparatuur is ingebouwd. ,,Een grootscheepse verbouwing van het pand is niet nodig, dus ik kan snel starten. Ik heb de gehele inventaris overgenomen.''

Babacan gaat met twee van zijn drie zoons aan de slag in het nieuwe eethuis. ,,Wat mij betreft is dit een toplocatie, vlakbij een grote supermarkt en de Veluwehal, maar vooral ook in de buurt van uitgaansgelegenheden.''

MAALTIJDEN Op de maandag, dinsdag en woensdag wil hij tot 22.00 uur openblijven, op de andere dagen tot 1.00 uur 's nachts. Daarnaast gaat hij ook maaltijden bezorgen.

Babacan denkt dat er voldoende markt is voor zijn eethuis, met name vanwege de locatie. ,,Ik wil me naast döner kebab ook specialiseren in het Turkse gerecht tantuni, in Nederland nog redelijk onbekend. Dat is een vleesgerecht uit de wokpan, ik denk me daarmee te kunnen onderscheiden van andere al bestaande eetgelegenheden.''

Op termijn heeft Babacan plannen zijn bedrijf uit te breiden met een cateringservice en evenementen.