• Evelien Boonstra en Kelly zijn een stepclub in Barneveld gestart

    Henk Hutten

Barneveldse Stepclub groeit als kool

BARNEVELD Met een grote groep rijden ze sinds maart twee keer per week door het dorp, langs onder meer de Hebberd en BAS Barneveld. Ze zijn niet te missen, ook al zit het tempo er goed in: Evelien Boonstra en Kelly Eijsing-Oevering met hun groep steppers. ,,Steppen is een perfect alternatief voor hardlopen."

Lieke van der Made

Dat vertelt Evelien Boonstra enthousiast over haar nieuwe passie. Met twee vriendinnen nam zij op 4 maart deel aan een step-workshop in Amersfoort, waarna ze naar eigen zeggen 'besmet raakte met het stepvirus'. Ook Kelly was gelijk verkocht aan de opkomende sport. ,,We vonden het steppen meteen geweldig en wilden het introduceren bij de Barnevelders."

De Barneveldse Stepclub werd op 28 maart opgericht. Sindsdien vinden de lessen elke dinsdag- en donderdagavond plaats.

,,We dachten eerst dat we met een klein clubje zouden zijn; een paar vriendinnen, wat moeders van de basisschool", zegt Kelly. ,,Zelf dacht ik aan een groepje van acht." Dat liep anders, kan ook Evelien bevestigen. ,,Inmiddels hebben 28 mensen een eigen step aangeschaft om wekelijks mee te rijden. De rest kan bij ons een step huren. Onze club kent een harde kern van 25 sportievelingen en we hebben bijna elke les wel nieuwe deelnemers die het steppen willen ontdekken." Dat veel Barnevelders inmiddels bekend zijn met de stepclub, hebben Evelien en Kelly onder meer te danken aan de gevulde terrassen in het dorp. Evelien: ,,We rijden standaard langs de Hebberd en BAS. Regelmatig horen we van nieuwkomers dat ze ons langs zagen rijden toen ze op het terras zaten. We hebben altijd veel bekijks, met onze steps en fluoriserende sportkleding."

PRAATJE MAKEN Maar wat is er volgens de dames nou zo leuk aan steppen? ,,Qua intensiteit en conditie zit steppen tussen hardlopen en wielrennen in", licht Kelly toe. ,,Alleen heb je tijdens het steppen nog genoeg adem over om een praatje te maken, wat bij hardlopen vaak niet het geval is." ,,Daarbij krijg je van wielrennen weer zere billen en voor skeeleren zijn we te oud", reageert Evelien lachend. Ook is steppen volgens fysio- en manueeltherapeut Kelly minder blessuregevoelig en is er geen schokbelasting. ,,Daarom is het ook geschikt voor mensen wiens spieren juist moeten herstellen. Zo kwam er laatst een jongetje van twaalf met zijn moeder mee. Door een blessure mocht hij acht weken niet voetballen, maar steppen kon hij wel. Sommige dames van de stepclub hebben last van hielspoor. Ook dan is steppen een goed alternatief voor hardlopen."

GEZELLIGE BEZIGHEID Ook al is het volgens de Barnevelders vooral een sociale en gezellige bezigheid, er komt bij steppen ook wat techniek kijken. Kelly: ,,Een fout die veel beginners maken, is dat ze gaan pendelen met hun been. Daarmee rem je jezelf af. Als je het steppen technisch onder de knie hebt, kun je meer vaart maken. Je kunt zo snel gaan als je wilt." Toch hoeven beginners zich hierdoor niet af laten schrikken. ,,Kelly rijdt vooraan de groep om deze technieken uit te leggen", vertelt Evelien. ,,Ik bepaal de routes. De kopgroep rijdt vaak extra rondjes zodat de nieuwkomers niet achterblijven. Zo kunnen ook mensen met een minder goede conditie meedoen. Soms valt het tegen hoe zwaar zo'n eerste les is, maar uiteindelijk gaat het elke les beter. Het is voor iedereen de moeite waard om eens op de step te stappen."

RACEN OF TOUREN De lessen van Evelien en Kelly zijn gratis, alleen de huur van een step bedraagt 7,50 euro per les en er kan een strippenkaart voor meerdere lessen aangeschaft worden. Er zijn allerlei verschillende soorten steps, waarvan zeven modellen te huur zijn bij de Barneveldse Stepclub. Kelly: ,,De lengte van het stepplankje is variërend. Zo heb je om snelheid te maken meer aan een langer en lager stepplankje. Daarbij zijn er gewone wielen en racewielen en verschillen steps in gewicht. De ene step is handig om mee te racen, de andere om lange afstanden mee te rijden. Vaak spreken we in het weekend ook nog af om met een groep een langere tocht te maken, zo veel plezier beleven we aan het steppen."

De lessen vinden elke dinsdag- en donderdagavond plaats om 20.00 uur en starten in de wijk Veller. Ga voor meer informatie of voor deelname aan de les naar de Facebookpagina 'Steppen in Barneveld' of mail naar steppeninbarneveld@digitalice.nl.