• Wouter van Dijk

'BDSV tijdelijk terecht in Schaffelaartheater of Fraanjeschool'

BARNEVELD De gemeente Barneveld gaat de Barneveldse Dam- en Schaakvereniging (BDSV) ondersteunen in een onderzoek naar een permanente nieuwe plek voor de club. Tot die tijd kan de vereniging volgens het college mogelijk terecht in ofwel het Schaffelaartheater, ofwel de Fraanjeschool.

Wouter van Dijk

Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een memo aan de Barneveldse gemeenteraad. De club moet uiterlijk deze zomer het huidige onderkomen aan de Churchillstraat in Barneveld verlaten, vanwege de aanstaande bouw van de nieuwe Fraanjeschool later dit jaar. Een zoektocht naar een alternatieve plek in een bestaand gebouw leverde echter tot nu toe niets op. Zo vielen de bibliotheek, de Veluwehal, Batu Tjapeu, de muziekschool, de Oosterboshal en het Rebellenhonk af omdat de locaties bijvoorbeeld niet op de benodigde avonden beschikbaar waren, te klein zouden zijn of om te kostbare bouwkundige aanpassingen vroegen.

Inmiddels hebben Ronald de Wilde van het Schaffelaartheater en Gijs Nieuwenhuis van de Ds. J. Fraanjeschool de vereniging aangeboden tijdelijk ruimten in hun accommodaties beschikbaar te stellen, meldt het college. ,,Samen met de BDSV zoeken we nu verder naar een vervangende en tijdelijke ruimte.'' Eind mei moet duidelijk zijn waar de club tijdelijk naartoe kan verhuizen. Eind juni moet een onderzoek door een onafhankelijk adviesbureau naar een permanente plek zijn afgerond, zodat het college daar eind dit jaar een besluit over kan nemen.

De BDSV gaf eerder in deze krant aan geschrokken te zijn van de vertrekdatum 1 augustus uit het huidige onderkomen. Volgens het college is in mei vorig jaar al aangegeven dat gestart was met een onderzoek in verband met nieuwbouw voor de Fraanjeschool. ,,Afhankelijk van de te kiezen locatie zou dit sloop in 2018 of 2019 betekenen. De BDSV verkeerde echter in de veronderstelling dat dit in 2019 zou plaatsvinden.''

Namens de dam- en schaakvereniging, reageert Marcel Janssen positief op het signaal vanuit het theater en de Fraanjeschool. ,,Zeer sympathiek. Wij staan open voor overleg en zullen ook beide locaties onderzoeken op haalbaarheid. Mogelijk onderzoeken we daarnaast zelf nog andere opties, al zit er nu wel zware druk op.'' Ook de medewerking van de gemeente aan een studie voor een permanente plek vindt Janssen positief. ,,Al had dat wat mij betreft bijna een jaar geleden al opgestart kunnen worden, aangezien de Barneveldse gemeenteraad in juni vorig jaar al raadsbreed een motie had aangenomen hiertoe. We kunnen terugkijkend concluderen dat het proces rondom de Fraanjeschool sneller is gegaan dan we hadden verwacht, terwijl het proces rondom onze nieuwe plek niet al te voortvarend is opgepakt.''

Woensdagavond buigt de raadscommissie Samenleving zich over de stand van zaken voor huisvesting van de Barneveldse Dam- en Schaakvereniging.