• Bomenkap aan de Van Zuijlen van Nieveltlaan

    Gerwin van Luttikhuizen

Bomen sneuvelen door fietspad

BARNEVELD Langs de Van Zuijlen van Nieveltlaan in Barneveld heeft de gemeente vorige week een rij Amerikaanse eiken gekapt. De bomen moesten sneuvelen vanwege 'slechte groeiplaatsomstandigheden', meldt de gemeente. Oorzaak is het betonnen fietspad dat hier eind 2008 langs de bomen werd aangelegd. Een bestaande sloot werd hiervoor gedempt.

Wouter van Dijk

Langs de weide tegenover de Welkoop en de Shell zijn inmiddels elf bomen gekapt en er volgen er nog acht tot tien, tien andere bomen kunnen blijven staan, blijkt uit de inventarisatie van de gemeente. Na deze ingreep is er ruimte langs de Van Zuijlen van Nieveltlaan voor de aanplant van in totaal 27 nieuwe moeraseiken. De kap was al opgenomen in een omgevingsvergunning, die afgelopen zomer werd afgegeven. Het werk wordt nu meegenomen in het project 'snelfietsroute', waar ook het verplanten van een aantal bomen aan de Van Zuiijlen van Nieveltlaan tussen de Karwei en de spoorwegovergang onderdeel van is.

De bomen moesten weg vanwege een ,,sterk verminderde vitaliteit'', meldt de gemeente. Woordvoerder Bertil Rebel: ,,Het blijkt dat er door de aanleg van het tweezijdig fietspad langs de bomenrij niet meer voldoende groeiruimte was, waardoor de bomen te maken hebben met steeds terugkerende taksterfte.'' Specifieker komt dat vermoedelijk doordat de sloot die achter de bomen liep, gedempt werd om ruimte te maken voor het fietspad. Er kwam een nieuwe sloot voor in de plaats, aan de andere kant van het fietspad. ,,Daardoor is de lucht- en waterhuishouding verstoord'', meldt Rebel. ,,Dat merken we nu jaren later, in de vorm van de taksterfte.''

En dat is een risico voor fietsers en andere voorbijgangers, omdat daarmee takken zouden kunnen losraken. Sommige van de inmiddels gekapte bomen waren volgens Rebel al geheel dood, bij andere bomen is de afgelopen jaren geregeld dood hout verwijderd om problemen met vallende takken te voorkomen.

Om dit probleem voor de toekomst te voorkomen, kiest de gemeente nu naar eigen zeggen voor de moeraseik. ,,Deze andere eiksoort kan beter tegen de ontstane situatie.'' Of het bomeneuvel aan de Van Zuijlen van Nieveltlaan toe te schrijven is aan de gemeente Barneveld of aan de uitvoerder van dit fietspad (Bruil Infra), kan Rebel op dit moment niet zeggen.