• Jannes Bijlsma

CDA zegt wethouders de wacht aan

BARNEVELD De Barneveldse wethouders Aart de Kruijf (SGP) en Gerard van den Hengel (VVD) zouden wat hun coalitiegenoot CDA betreft na de verkiezingen in maart niet meer terug moeten keren in een nieuw college van burgemeester en wethouders. Dat zegt fractieleider en lijsttrekker Arjan Westerneng in een interview met deze krant.

Jannes Bijlsma

Zowel Van den Hengel als De Kruijf zijn inmiddels voorgedragen om ook na de verkiezingen van 21 maart namens hun afzonderlijke partijen wethouder te worden, maar het CDA zou dat graag anders zien.

RISICO´S Beide wethouders gaan namelijk op voor hun vierde termijn van vier jaar. ,,Te lang blijven is gewoon niet goed", aldus de CDA-leider. ,,Je creëert anders een machtsbasis die bepaalde risico's met zich meebrengt. Binnen het CDA geldt: je draait drie periodes mee en daarna moet je vertrekken. Dat is een vréselijk goed principe en verdient in mijn optiek navolging."

VERTREKKEN De Barnevelder vindt twee à drie periodes voor wethouders het maximum voor wethouders. ,,Drie kan bij uitzondering, bijvoorbeeld als er geen goede opvolger is. Maar daarna moet je echt vertrekken, vinden wij bij het CDA. Hoe deskundig een wethouder ook is, want dat zijn ze allemaal hier in Barneveld. In Den Haag zie je ook nooit een minister langer op hetzelfde ministerie zitten. Ik zou het niet erg vinden als er hier een nieuwe ploeg zou komen."

STOK In het interview blikt Westerneng ook uitgebreid terug op het vertrek van CDA-wethouder Eppie Fokkema in 2016 (,,ze zochten een stok en ze vonden 'm") en de coalitiebesprekingen van vier jaar geleden. De coalitie SGP/ChristenUnie/CDA/VVD werd in één dag gesmeed, zonder dat het CDA er intern over had kunnen discussiëren.

DESASTREUS ,,Het was slikken of stikken vanuit die andere partijen", aldus Westerneng. ,,En dus kozen we ervoor om mee te doen, want dan bereik je vaak meer." Probleem voor het CDA was vooral de voor de christendemocraten desastreuze verkiezingsuitslag. Ze waren van de tweede ineens de vierde partij van Barneveld geworden, met een zetel minder dan Pro'98 en ChristenUnie. ,,Dat was echt een pijnlijk verlies. Het scheelde maar een paar honderd stemmen, maar je merkte meteen dat het CDA minder meetelde binnen het totale politieke speelveld."

Westerneng denkt bij de aankomende verkiezingen zes zetels met het CDA te kunnen vergaren. Nu heeft zijn partij nog vijf zetels in de raad. Bij de laatste drie verkiezingen verloor het CDA telkens één zetel.