Chickfriend: opgelicht of kwade genius?

BARNEVELD Bij het schandaal rond het gebruik van de verboden stof fipronil bij de bestrijding van bloedluis in kippenstallen, wijzen de vingers van velen naar de Barneveldse firma Chickfriend. Duidelijk is dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt. Maar valt de eigenaren van Chickfriend iets te verwijten? Zelf zwijgt het bedrijf intussen in alle toonaarden en de website is niet meer bereikbaar.

Jannes Bijlsma

Deze week sloot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zo'n tweehonderd pluimveehouderijen af, in afwachting van toxicologisch onderzoek van eieren, leghennen en mest op fipronil. Chickfriend heeft de stallen van deze bedrijven eerder dit jaar behandeld voor bloedluisbestrijding. Deze bedrijven mogen nu pas weer verder produceren als er geen fipronil wordt aangetroffen. Het is nog niet bekend wanneer de resultaten van de monsters die zijn genomen, beschikbaar zijn.

MOORDZAAK Er is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek gestart. ,,Maar niet zozeer naar het bedrijf", aldus woordvoerder Lex Benden. ,,De onderzoeksvraag luidt: hoe kan het dat die fipronil in de eieren is terechtgekomen? Als ik het vergelijk met een moordzaak: je doet onderzoek naar de moord. Niet zozeer naar een persoon. Tijdens het onderzoek kom je er achter wie de moord heeft gepleegd."

Een van de belangrijkste vervolgvragen in het strafrechtelijk onderzoek zal ongetwijfeld zijn of de eigenaren van Chickfriend wisten dat er fipronil in het schoonmaakmiddel Dega-16 zat. De meeste pluimveehouders waar deze krant mee heeft gesproken, vermoeden van niet. Een anonieme pluimveehouder uit de directe omgeving van Barneveld - wiens bedrijf vorige week al op last van de NVWA werd gesloten - zegt gesproken te hebben met de eigenaren van Chickfriend. ,,Zij zeggen opgelicht te zijn door de leverancier uit België."

INTERNATIONAAL Het lijkt er inderdaad op dat het bedrijf zijn bestrijdingsmiddelen tegen bloedluis afnam bij de firma Poultry-Vision uit het Vlaamse Weelde. De federale gerechtelijke politie Turnhout viel daar vorige week binnen. De bedrijfsleider werd aangehouden, maar later onder voorwaarden vrijgelaten. Hij wordt ervan verdacht de verboden stof te hebben gemengd met het legale middel Dega-16. Volgens de Belgische krant Gazet van Antwerpen krijgt de zaak intussen internationale dimensies, omdat het bedrijf ook schoonmaakmiddelen leverde aan bedrijven in Duitsland, Polen, Engeland en Frankrijk en Nederland.

Chickfriend is een bekende naam in pluimveeland, zeker in deze regio. Het stond bij velen bekend als een gecertificeerd bloedluisbestrijdingsbedrijf dat netjes werkt, afspraken nakomt en helder communiceert. Toch vinden sommige betrokkenen ook dat de eigenaren wel degelijk iets te verwijten valt. Eén van hen is Willem Lokhorst van Chickfriend-concurrent Lokhorst Pluimvee en Agriservice uit Ederveen. Wat er momenteel gebeurt bij de pluimveehouderijen verbaast hem niet. ,,In het 'circuit' ging al ruim een jaar het verhaal rond dat de stallen die Chickfriend behandelde, meer dan zes maanden vrij van bloedluis bleven. Een soort wondermiddel dus. En Chickfriend was altijd erg geheimzinnig over welke stoffen ze precies gebruikten."

NICOTINE Met legale producten blijven stallen hooguit drie maanden bloedluisvrij. ,,En bij warm weer zelfs maar zes weken." Zelf werd Lokhorst in 2009 aangehouden omdat hij nicotine gebruikte bij de bestrijding van bloedluis. In de tijd dat hij vastzat bekende hij zijn daad. ,,Uit onderzoeken van de universiteit in Wageningen bleek gewoon dat nicotine geen invloed heeft op het ei of de kip, in tegenstelling tot fipronil. Dus ging ik het gebruiken. Ik was heel open over welke stof ik gebruikte." Lokhorsts probleem was dat het gebruik van de stof illegaal was. De zaak kostte hem veel geld en zijn reputatie, maar inmiddels is hij terug in het vak. ,,Wat er nu gebeurt is gewoon heel schadelijk voor onze sector. Mijn klanten zijn nu ook allemaal in onzekerheid over wat er nu gaat gebeuren."

Label:

chickfriend