• Pluimveehouder Theo Bos uit Barneveld vertelt in de Barneveldse Krant wekelijks over de nasleep van de eiercrisis.

    Pauw Media

De waanzin ten top

De dames zijn weer gevoerd. Nog een week of twee/drie, dan zouden ze hun eerste eieren weer moeten leggen. Dan worden de eieren weer onderzocht en ik heb er vertrouwen in dat er dan geen fipronil meer in zit.

Gisteren hebben we hier ongeveer 700.000 eieren kapot gegooid en afgevoerd. Dan heb je het over een schadepostje van zo'n 70.000 euro. Dat is niet niks. Nu hoeven mensen zich over mij geen zorgen te maken, maar ik ken collega-pluimveehouders die het financieel heel moeilijk hebben door deze hele situatie.

En dat brengt me toch even op het debat van afgelopen donderdag. Dat was echt de waanzin ten top! Verschillende politici durven het aan om de schuld naar de pluimveehouder af te schuiven. Van de Partij van de Dieren verwacht je dat; die wil van de hele sector af. Maar van 'normale' partijen als de PvdA en GroenLinks had je dat toch niet kunnen denken.

Er zijn Haagse politici, waaronder staatssecretaris Martijn van Dam, die zich zo graag op de borst kloppen over het aandeel van de agrarische sector in het Bruto Nationaal Product van ongeveer 86 miljard euro. Van Dam loopt daar graag mee te roeptoeteren en slaat zich er mee op de borst. Nu hebben wij - om de acute financiële nood van pluimveehouders te lenigen - ongeveer 0,033% van dat bedrag nodig. Maar dan geeft de politiek niet thuis. Ik werd tijdens dat debat af en toe zo boos. Dan moest ik gewoon even weglopen, kon het niet langer aanhoren.

De sector heeft nu snel geld nodig, anders vallen er bedrijven om. Waarom kan men in België wel zo'n noodfonds inrichten en in Nederland niet? Hier moet eerst worden gepraat en onderzoeken worden verricht naar de oorzaken, een typisch Nederlandse aanpak. Maar daar help je de pluimveehouder nu niet mee. In België zeggen ze gewoon: huppetee, tempo! Daar hebben ze wel doortastend gehandeld.

Intussen heeft mijn eierhandelaar zich al bij me gemeld, dat hij mij aansprakelijk stelt voor geleden schade. Om hoeveel geld het gaat is nog niet duidelijk. Mijn rechtsbijstandverzekeraar Univé heeft een advocatenbureau in Groningen ingehuurd om mijn claim bij Chickfriend, en die van veel andere pluimveehouders, af te handelen. Daarnaast overweeg ik serieus om ook de NVWA aansprakelijk te stellen. Want hoe kan het zijn dat, na de eerste melding van fipronil in leghenstallen, de NVWA wel een strafrechtelijk onderzoek instelde maar zich verder zo nonchalant opstelde als het ging om de volksgezondheid? Hierover heb ik donderdag een gesprek met mijn advocaat.

Pluimveehouder Theo Bos uit Barneveld vertelt in de Barneveldse Krant wekelijks over de nasleep van de eiercrisis.