• Pluimveehouder Theo Bos uit Barneveld vertelt in de Barneveldse Krant wekelijks over de nasleep van de eiercrisis.

    Pauw Media

Domme jochies

De afgelopen weken kwamen steeds meer verhalen naar buiten over pluimveehouders die in de problemen komen door de fipronilcrisis. Ook ik heb daar iets over verteld op deze plek. Dat werd mij niet door iedereen in de sector in dank afgenomen. Ik begrijp dat: het is goed om positief naar de toekomst te kijken. Ik doe dat ook. Maar ik denk toch ook dat de mensen goed weten hoe zwaar de sector op dit moment lijdt. Zo hoorde ik onlangs een verhaal van een pluimveehouder die het bedrijf zou overdragen aan zijn zoon. Hij heeft hem inmiddels op het hart gedrukt om misschien toch maar iets anders te gaan zoeken. Ik vind dat aangrijpend.

De verhalen krijgen nu toch ook positieve gevolgen. Zo vind ik het hartverwarmend dat de lokale middenstand uit Barneveld het initiatief opvat om door middel van een glazen huis geld in te zamelen voor collega's die in de financiële problemen zitten. Ik heb dat nog niet eerder zo meegemaakt, ook niet toen we met dierziektes als de vogelpest of vogelgriep te maken hadden. Er was wel medeleven, maar het bleef voor veel mensen toch een ver-van-mijn-bedshow.

Nu is de betrokkenheid groter. Ik denk dat het gevoel bij de mensen voortkomt uit een soort gevoel van onrecht dat zij ervaren. Zij vinden het oneerlijk dat Nederland strenger optreedt tegen fipronil dan dan de rest van Europa. En dat er daardoor boerenbedrijven omvallen. Mooi dat de lokale middenstand daarop aanslaat.

Ook leveranciers helpen waar zij kunnen. Zo neemt mijn voerleverancier volgende week de eerste eieren mee naar Rotterdam om ze daar in het laboratorium te laten testen op fipronil. Dat doet hij gratis, ook bij collega's. Een mooi stukje service, waarbij je ziet dat ook die bedrijven er alles aan doen om de sector in de benen te houden. De 'dames' hebben ondertussen bij mij de eerste eieren gelegd. Er is weer licht aan het einde van de tunnel. Ik verwacht dat mijn bedrijf half oktober weer helemaal operationeel is. Dan is het 2,5 maand gesloten geweest. Overigens zetten we als pluimveehouders de rechtszaak tegen de NVWA door. De gezondheidsdienst heeft gewoon cruciale fouten gemaakt.

Sommige Haagse politici verweten ons als agrariërs dat wij hadden moeten weten wat voor stof er in onze stal werd gespoten, en dat het dus eigenlijk allemaal onze eigen schuld was dat bloedluisbestrijder Chickfriend onze stallen besmette. Ik hoorde deze week dat teststallen van de universiteit Wageningen en van de mengvoederindustrie ook besmet zijn geraakt. Die worden toch beheerd door mensen die verstand van zaken hebben. De boeren zijn hier dus niet de domme jochies van de klas, het ligt duidelijk genuanceerder. Dat argument gaat dus mooi niet op!

De Barneveldse pluimveehouder Theo Bos vertelt in de Barneveldse Krant wekelijks over de nasleep van de fipronil-crisis.