• Jannes Bijlsma

Enthousiasme over komst Tharah

BARNEVELD Wat kijken ze al lang uit naar de verhuizing naar hun nieuwe woonlocatie Tharah in Barneveld: de jonge cliënten van Siloah Gehandicaptenzorg. Zij verruilen in november van dit jaar hun gedateerde locatie Bethesda in Den Dolder voor een modern nieuwbouwpand achter zorgcentrum Elim. Siloah is vastbesloten de cliënten en de organisatie als geheel snel onderdeel te laten worden van de Barneveldse gemeenschap.

Het najaar van 2018 is misschien nog ver weg, maar Peter Verloop kijkt er erg naar uit. Hij is manager zorg van Siloah Gehandicaptenzorg en bereidt in die rol onder meer de verhuizing van de locatie Den Dolder naar Barneveld voor. ,,Ik stel me zo voor dat we dan fijn gaan wandelen met de cliënten in het Schaffelaarsebos. De mensen in de buurt zullen dan echt gaan merken dat we er zijn. Overigens hoop ik dat de gemeente Barneveld hiervoor een zebrapad wil aanleggen op de Stationsweg, om zo veilig te kunnen oversteken naar het bos. Daar zouden de ouderen van Elim ook erg blij mee zijn, denk ik."

 

Eind vorig jaar werd de keuken van het zorgcentrum gesloopt, om er de nieuwbouw voor Siloah mogelijk te maken. Er komen 24 cliënten te wonen. ,,Zij hebben allemaal de indicatie intensieve begeleiding en verzorging, aldus Verloop. Ook zullen zij hier hun zinvolle dagbesteding volgen. ,,Eén vleugel wordt hiervoor ingericht", zegt Verloop. Verder is er plek voor drie woongroepen. De bewoners krijgen een eigen appartement met woon-, slaap- en badkamer." Daarnaast komen er drie logeerkamers. Om de nieuwe locatie komt een belevingstuin en speeltoestellen."

 

De manager kijkt vol enthousiasme vooruit op de verhuizing naar het nieuwe pand aan de Vliegersvelderlaan. ,,Het is ook ongelooflijk leuk om dit allemaal voor te mogen bereiden. Je bent bezig met de print op de gangwanden, die bij elke woongroep weer anders is. De ouders en cliënten hebben daar ook een belangrijke stem in gehad. Ik mag mij bezighouden met de keuze voor het meubilair, dat natuurlijk tegen een stootje moet kunnen. Je bent in gesprek met collega-bestuurders van andere gehandicaptenorganisaties uit de regio. Daar wil je een goede band mee onderhouden. Je spreekt met gemeente- en kerkenraden, allemaal heel belangrijk." In de aanloop naar de sloop van de keuken en de bekendmaking van de plannen, sprak Verloop ook veel omwonenden tijdens informatieavonden. ,,Sommige maakten zich zorgen over de hoogte van het gebouw en mogelijke geluidsoverlast. Nu ervaar ik vooral enthousiasme en betrokkenheid uit de buurt. Men komt ook vaak kijken hoe de bouw vordert. Heel bijzonder om mee te maken."

 

Vooral de contacten met de Barneveldse kerken worden de komende maanden geïntensiveerd, denkt Verloop. Siloah heeft, net als Elim, een reformatorische signatuur en wil graag met mensen uit de betrokken kerken in contact komen die vrijwilliger zouden willen worden. ,,Want daar hebben we wel een aantal van nodig. Wie graag met cliënten zou willen wandelen, fietsen of hen op een andere manier wil begeleiden, kan zich hiervoor bij ons melden. Met die boodschap gaan wij de komende tijd bij de kerken langs."

 

Tevens zoekt de manager zorg naar werkgevers die een aantal van zijn cliënten aan werk zou kunnen helpen. ,,We hebben het dan uiteraard over eenvoudige arbeid zoals in- en uitpakwerk. Je kunt ook denken aan stofzuigen in winkels, kerkgebouwen of kantoren. Misschien zijn er (zorg)boerderijen die eenvoudige klusjes hebben. Hiervoor staan wij zeer zeker open."