• Wouter van Dijk
  • Wouter van Dijk
  • Wouter van Dijk

'Fietsers moeten zich aan de regels houden'

BARNEVELD Veel fietsers, met name jongeren, houden zich niet aan de aangegeven bebording bij het oversteken van de Van Zuijlen van Nieveltlaan in Barneveld, ter hoogte van de Valkseweg. Dat stelt de gemeente Barneveld in reactie op kritiek over de verkeersregelaars die vlakbij dit verkeerspunt staan, maar niet altijd te hulp schieten bij overstekende fietsers.

Wouter van Dijk

,,We roepen alle fietsers op om op deze plek de aangegeven routes te rijden'', aldus gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. ,,Veel jonge fietsers steken plotseling over en rijden midden op de weg. Dat maakt de verkeerssituatie niet overzichtelijker.'' Eind vorige week plaatste de gemeente al extra rood-witte barriers om de overstekende fietsers meer ruimte te geven en de oversteek veiliger te maken.

Begin vorige week maakte deze krant melding van de ontstane verkeerssituatie op deze plek. Terwijl verderop aan de Van Zuijlen van Nieveltlaan werkzaamheden worden uitgevoerd voor de aanleg van een nieuw fietspad, is aan de andere kant van het spoor, ter hoogte van de Lunterseweg/Wilhelminastraat/Hertespoor, de fietsoversteekplek afgesloten. Ook daar zijn werkzaamheden gestart.

Fietsers moeten daarom nu bij de Valkseweg in één keer oversteken. Met name in de spits is dat voor velen lastig. Een fietser verbaasde zich vorige week in deze krant erover dat de verkeersregelaars die vanwege de werkzaamheden in de buurt van het spoor staan niet altijd te hulp schieten bij dat oversteken.

Gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. ,,Die verkeersregelaars zijn primair bedoeld om het verkeer veilig over de spoorwegovergang te leiden. Als er geen treinen aankomen, nemen ze ook de kruising met de Valkseweg mee, maar dat kan dus niet altijd. Het is vanwege de noodzakelijke doorstroming van het verkeer daarnaast lastig om ook bij de Valkseweg verkeersregelaars in te zetten. Want als door omstandigheden de spoorwegovergang leeg moet, moet dat wel kunnen en mag het niet zo zijn dat dit niet kan omdat verkeersregelaars bij de Valkseweg net het verkeer tegenhouden.'' De inzet van de verkeersregelaars is een vereiste van ProRail, meldt de gemeente verder.

De gemeente verwacht wel dat de situatie zo snel mogelijk verbeterd wordt. ,,Nu zijn de nutsbedrijven bezig. Als dat werk is afgerond, kan het fietspad langs de Van Zuijlen van Nieveltlaan worden hersteld en ontstaat er een overzichtelijker situatie.''