• Foto: Wouter van Dijk

Geen bezwaren tegen wijk Eilanden-Oost in Barneveld

BARNEVELD De bouw van woonwijk Eilanden-Oost in Barneveld, onderdeel van De Burgt, kan van start gaan. Bij de Raad van State zijn geen beroepen ingesteld tegen het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan. Dat meldt de gemeente Barneveld maandagmorgen. In totaal gaat het om 309 woningen, daarnaast komt er een Jumbo-supermarkt.

De gemeente begint nu met de voorbereidingen voor het bouw- en woonrijp maken van het plangebied. Naar verwachting kan na de zomer worden gestart met de bouw van de eerste woningen.

Wethouder Aart de Kruijf, onder meer verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, is ,,ontzettend blij dat we kunnen beginnen met de bouw van deze woonwijk. Dat is goed voor Barneveld, maar het is nóg beter nieuws voor mensen die graag in Barneveld willen (blijven) wonen.''

Eilanden-Oost grenst aan de oostkant aan de Lunterseweg, aan de noordzijde aan de wijk Barneveld-Zuid II en aan de westkant aan de wijk Burgthoven. Er komen 250 grondgebonden woningen en 59 appartementen. De Jumbo-supermarkt krijgt een plek bij de rotonde met de Lunterseweg.

De verdeling van de huizen is als volgt:

- 113 goedkope woningen, waaronder 69 appartementen, prijsklasse tot 170.000 euro.

- 22 middeldure woningen, prijsklasse 170.000 tot 250.000 euro.

- 168 dure woningen, prijsklasse vanaf 250.000 euro.

De gemeente heeft bij het ontwerp van Eilanden-Oost naar eigen zeggen rekening gehouden met bestaande functies in en om het gebied. ,,Eén van de kenmerkende elementen is een centrale middenas met een open karakter. Daarnaast zijn de huidige Ds. J. Fraanjeschool en de naastgelegen boerderij in het plangebied opgenomen. Verder blijft volgens de gemeente een aantal karakteristieke eikenbomen gespaard.''

Eilanden-Oost wordt ontsloten via de rotonde bij de Lunterseweg. De Nederwoudseweg wordt afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer. Aan de westzijde sluit de wijk aan op het kruispunt met de Nederwoudseweg/Woudseweg. Fietsers en bromfietsers kunnen gebruik maken van het bruggetje over de Woudseweg.