• Wouter van Dijk

Gemeente: 'Barriers moeten oversteek Valkseweg makkelijker maken'

BARNEVELD Door extra rood-witte barriers te plaatsen en zo fietsers meer ruimte te geven, moet het oversteken van de Van Zuijlen van Nieveltlaan in Barneveld voor fietsers ter hoogte van de Valkseweg makkelijker en veiliger zijn geworden. Dat meldt de gemeente Barneveld.

Begin deze week, vanaf de start van de werkzaamheden vlakbij deze kruising ter hoogte van het Hertespoor, meldde deze krant over deze lastige oversteeklocatie. Dit ook in combinatie met werkzaamheden verderop aan de Van Zuijlen van Nieveltlaan. Verkeersregelaars die hier waren ingezet om het terrein rondom het spoor veilig te houden, besloten daarop overstekende fietsers ter hoogte van de Valkseweg te helpen bij het oversteken.

,,Onze indruk is dat de situatie met behulp van de extra barriers nu verbeterd is, waaardoor de verkeersregelaars nu niet meer nodig zijn voor het kruispunt bij de Valkseweg'', meldt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. ,,Vandaar dat deze verkeersregelaars er nu niet meer expliciet staan voor overstekende fietsers. We houden de situatie echter wel goed in de gaten.''

De verkeersregelaars blijven wel in de buurt aanwezig, om te voorkomen dat tijdens manoeuvres met werkmaterieel verkeer komt stil te staan binnen de zone van het spoor. De inzet van die regelaars is een vereiste van ProRail, meldt de gemeente. ,,Ze kunnen dus wel het verkeer ondersteunen, maar daar ligt niet hun kerntaak.''

Verderop staan ook verkeersregelaars bij de rotonde Lunterseweg/Van Dompselaerstraat, omdat vanaf daar één van de fietspaden langs de Lunterseweg is afgesloten. Deze regelaars houden tijdens de spits fietsers tegen om in groepen te laten oversteken, zodat automobilisten daartussendoor de rotonde op en af kunnen rijden.