• .

'Gemeente, begin niet aan zaterdagmarkt'

BARNEVELD Meerdere ondernemers in het Barneveldse centrum zien de mogelijke komst van een zaterdagmarkt absoluut niet zitten. Ze vrezen derving van inkomsten en willen dat de gemeente afziet van verdere planontwikkeling. Voorzitter Jan Joosten van de Barneveldse Middenstandsvereniging houdt zich er nog over op de vlakte.

Jannes Bijlsma

Deze krant meldde afgelopen week dat de gemeente Barneveld de laatste hand legt aan een onderzoek naar de haalbaarheid van een zaterdagmarkt. Wanneer die inderdaad haalbaar is, kan er al dit jaar nog een wekelijkse markt op zaterdag worden gehouden. Die moet dan op het Raadhuisplein plaatsvinden en aanvullend zijn op de donderdagmarkt.

Eigenaar Harrie van Hunnik van Slagerij Van Hunnik aan de Burgemeester Kuntzelaan roept de gemeente op om er niet aan te beginnen. Hij maakte enige tijd geleden bezwaar tegen de plannen bij de gemeente, samen met buur- en groenteman Arjan Klarenbeek. ,,Ik had er al zo lang niks van gehoord, dat ik er vanuit ging dat het hele plan niet door zou gaan. En dan hoor ik dit! Ik wil de gemeente zeggen: vergeet de Barneveldse middenstand niet! We hebben al een markt, laat het hierbij."

ONEERLIJK Van Hunnik vreest derving van inkomsten als de zaterdagmarkt er inderdaad komt. ,,Er komen straks weer nieuwe ondernemers van buiten Barneveld, die de concurrentie met ons aangaan. Gezonde concurrentie vind ik helemaal niet erg, maar oneerlijke concurrentie wel. Wij betalen bijvoorbeeld reclamebelasting, die marktondernemers niet." Dat een nieuwe markt mogelijk extra reuring met zich mee zal brengen in het dorp, ziet Van Hunnik als een 'mooi praatje'. ,,Voor sommige winkeliers zal dat misschien best goed zijn. Maar voor mij niet. Geloof maar niet dat mensen uit Amersfoort die voor een markt komen straks bij mij vlees komen halen op zaterdag."

Echte Bakker Jaap van der Veer kreeg 'niet zo'n prettig gevoel' toen hij over de vergevorderde plannen las voor de zaterdagmarkt. ,,Ik heb de indruk dat er vanuit de gemeente te weinig gedacht wordt vanuit het belang van de ondernemer. Dit plan heeft geen toegevoegde waarde voor ons." Ook Van der Veer vindt dat de inkomsten bij Barneveldse ondernemers moet blijven. ,,En als wij reclamebelasting moeten betalen, dan moeten de marktondernemers dat ook." De bakker denkt dat als reuring in het centrum de reden is voor een nieuwe zaterdagmarkt, de gemeente beter andere maatregelen kan nemen. ,,Voer dan vrij parkeren in op zaterdag. Dat levert tien keer meer op."

NAAR VOORTHUIZEN Inge Overeem van Zuivelhoeve Barneveld wijst erop dat het centrum van Barneveld nog dit jaar is uitgeroepen tot het meest vitale centrumgebied van alle middelgrote gemeenten in Nederland en bovendien werd genomineerd voor de award 'De beste binnenstad van Nederland'. ,,Dat wijst erop dat we het hier in het dorp gewoon voor elkaar hebben", zegt ze. ,,Zoiets komt niet vanzelf tot stand. Daar wordt hard voor gewerkt. Ik zie de meerwaarde niet in van een extra markt. Als mensen echt op zaterdag naar de markt willen, kunnen ze altijd nog naar Voorthuizen", aldus Overeem.

Voorzitter Jan Joosten van de Barneveldse Middenstandsvereniging (BMV) wil nog niet reageren op de mogelijke komst van een zaterdagmarkt. ,,Ik neem hier nog geen standpunt over in zolang er nog geen plan ligt. We zijn nog met de gemeente in gesprek. Daar laat ik het bij."