• Foto: Gerwin van Luttikhuizen

Glasvezel voor 3700 adressen in buitengebied

BARNEVELD/EDE Binnen vijf jaar moeten alle adressen in het buitengebied van de gemeenten Barneveld en Ede aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk. Om dat voor elkaar te krijgen willen de gemeenten meeliften op een regionaal actieplan, ondersteund door de provincie Gelderland. Dat plan regelt de aansluiting voor ruim 3700 adressen in het Barneveldse buitengebied en ruim 3900 adressen in de gemeente Ede.

Door Wouter van Dijk

Daarmee gaat Barneveld een stap verder, nadat begin juni bekend werd dat een proef in gang is gezet voor glasvezel in het buitengebied tussen Barneveld en Kootwijkerbroek. Bij dat project gaat het in totaal om vijfhonderd adressen. ,,Maar met dit plan is het uitgangspunt dat iedereen in het buitengebied straks beschikt over snel internet", aldus wethouder Gerard van den Hengel.

WITTE GEBIEDEN Binnen het project, van de hand van Regio FoodValley, mogen alleen aansluitingen in het zogeheten 'witte gebied' vallen, locaties in het buitengebied waar de komende jaren geen aanleg voor breedband door marktpartijen te verwachten is. Voor Barneveld geldt dat 3740 adressen in deze gebieden vallen, bijna het gehele buitengebied. Voor Ede zijn dat 3960 adressen.

De aanleg van het netwerk is gepland vanaf oktober volgend jaar tot eind 2019, de kosten daarvoor zijn in Barneveld geraamd op twee miljoen euro. Om het project voor te bereiden, betaalt Barneveld nu 111.000 euro mee aan het project. Ede betaalt 117.000 euro mee. Ook de gemeenten Nijkerk en Scherpenzeel doen mee aan het project, maar omdat het hier gaat om veel minder adressen in 'witte gebieden' (625 in Nijkerk en 105 in Scherpenzeel), zijn de bijdragen van respectievelijk 18.000 euro en 3.000 euro een stuk lager.

E-LEARNING Snel internet is, met name in het buitengebied van Barneveld en Ede, van groot belang, stelt wethouder Van den Hengel. ,,Agrarische bedrijven hebben steeds meer te maken met online verbindingen. Denk daarnaast aan de opkomst van onder meer e-learning en het gebruik van internet in de gezondheidszorg. Breedband internet is momenteel nog geen nutsvoorziening, maar daarover wordt momenteel in Den Haag wel stevig onderhandeld."

De Barneveldse gemeenteraad besluit woensdag 8 juli of Barneveld mee gaat doen aan dit project. Tijdens de vergadering van de commissie Grondgebied vorige week donderdag verzekerde Van den Hengel dat, los hiervan, voorbereiding van het Kootwijkerbroekse project gewoon doorgaat. ,,We verwachten dat dit project, waar de provincie overigens ook aan meebetaalt, op een later moment wordt opgenomen in het grotere geheel."

Bij de voorbereidingen van het project werkt de regio samen met de Regio Rivierenland, waar eerder al gestart is met breedband in het buitengebied. ,,Dat is vooral een praktische samenwerking", aldus Van den Hengel. ,,Qua aantal huishoudens is dat gebied goed vergelijkbaar. Bij de aanpak kunnen we van elkaar leren."

DRINGEND GEWENST De gemeentelijke Commissie Breedband in het Buitengebied is naar eigen zeggen tevreden met de houding van de gemeente Barneveld. ,,Glasvezel in het buitengebied is dringend gewenst", aldus Martin Schuit namens deze commissie. ,,Per twee jaar verdubbelt de gevraagde capaciteit op internet, de ontwikkelingen gaan razendsnel." Met name de bedrijven in het buitengebied hebben er veel baat bij, zegt Schuit. ,,We willen het proefproject bij Kootwijkerbroek doorzetten en ons daarnaast vast richten op het volgende gebied. Vooral uit de omgeving Apeldoornsestraat ten noorden van Voorthuizen en de Harskamperweg bij Stroe horen we een schreeuw om snel internet. Er zitten meerdere bedrijven en veel toerisme." De commissie start per gebied de voorbereiding door gesprekken aan te gaan met belangenverenigingen en bewoners. ,,Om kosten te drukken zijn er mogelijkheden tot zelfwerk. We weten dat er meerdere aannemers in het buitengebied zijn die best bereid zijn sleuven te graven voor de kabels, bijvoorbeeld."