'Komende 3 jaar minstens 336 nieuwe huurhuizen'

BARNEVELD De komende drie jaar komen er in Barneveld minstens 336 sociale nieuwbouwwoningen bij. Tegelijkertijd schroeft Woningstichting Barneveld de verkoop van huurwoningen drastisch terug. Daarmee moet verdringing op de Barneveldse huurmarkt zo veel mogelijk voorkomen worden.

Wouter van Dijk

Dat meldt het Barneveldse college van burgemeester en wethouders die de mate van verdringing op verzoek van de Barneveldse gemeenteraad onderzocht en nieuwbouwplannen inventariseerde. Sinds helder is dat Barneveld de komende jaren meer woonruimte nodig heeft voor vluchtelingen met een verbijfsstatus, bestaat de zorg dat daarmee verdringing optreedt in de reguliere sociale huur. ,,Er is inderdaad een zekere mate van verdringing, maar niet in ernstige mate'', concludeert de gemeente nu. Percentueel gezien ging dit jaar twaalf procent van de nieuw verhuurde woningen naar vluchtelingen. De lijst van reguliere woningzoekenden is afgenomen, van 4.600 eind vorig jaar naar 4.300 in het tweede kwartaal van dit jaar. Wel is te zien dat op vrijkomende woningen meer reacties binnenkwamen bij de woningstichting. Eind vorig jaar kwamen per vrije woning gemiddeld ruim 28 reacties binnen, in de tweede kwartaal van dit jaar waren dat er ruim 35 per woning.

De komende jaren zal Barneveld meer vluchtelingen moeten huisvesten, maar de gemeente verwacht niet dat dat leidt tot extra verdringing, onder meer vanwege aanstaande nieuwbouwplannen. Voor komend jaar is de oplevering van 154 sociale huurwoningen gepland, terwijl er in de jaren 2010 tot en met 2014 jaarlijks gemiddeld 65 sociale huurhuizen bij kwamen. Niet alleen de woningstichting werkt aan plannen voor sociale huisvesting, maar ook ontwikkelaars als Van de Mheen, Vink en Van de Kolk.

Daarnaast is met de woningstichting afgesproken dat er ,,substantieel minder'' sociale huurwoningen verkocht worden. De afgelopen zes jaar gingen gemiddeld per jaar 48 huurwoningen over naar koop, maar vanaf volgend jaar moet dat aantal flink naar beneden, zo zijn woningstichting, gemeente en huurdersvereniging overeengekomen.

Daarnaast zijn er, zoals deze krant donderdag meldde, momenteel meerdere initiatieven voor extra huisvesting, specifiek voor de vluchtelingen. Het meest recente voorbeeld daarvan is het plan voor 22 semi-permanente woningen op een grasveld aan de Churchillstraat in Barneveld. Momenteel zoekt de gemeente samen met de woningstichting naar een tweede geschikte locatie voor zo'n plan.