• Pauw Media

Kromme maatschappij

BARNEVELD Laat ik deze keer positief beginnen. Ik zie dat de eieren in mijn stal langzaamaan een steeds lagere fipronilgehalte bevatten. Ik stuur nou elke week een doosje van tien eieren naar het laboratorium. Daar maken ze er één grote roerei van en checken ze de waarden. Mijn eieren zitten nu op ongeveer zes keer de toestane waarde en het neemt met de week af. Tijd is de bepalende factor, de stof moet uit de eileiders van de kippen verdwijnen. Ik denk dat ik begin november 'schoon' ben. Een goed vooruitzicht dus.

Helaas is dat vooruitzicht niet iedereen gegund. Met name de boeren die bijvoorbeeld in april of mei hun stallen hebben laten behandelen door Chickfriend, zitten nog met veel hogere waarden. Ik sprak een collega in Meulunteren, die vorige week heeft besloten zijn 180.000 kippen te laten vergassen. Hij kon niet anders, want de waarden waren nog zo'n twintig keer te hoog. Een lastig besluit, maar boeren die in dat schuitje zitten, hebben niet de tijd om zo'n lange periode uit te zitten waarin ze niets verkopen. Je blijft je dieren natuurlijk wel eten geven, maar je kunt de eieren maandenlang blijven weggooien. Uitzichtloos.

Niet alleen de tijd blijft een factor van belang, ook de ouderdom van kippen op het moment dat de stal behandeld werd. Bij jonge hennen is de troep in de spieren gaan zitten, bij oudere hennen in het buikvet. Dat buikvet kun je kwijtraken en daarmee ook de fipronil. Maar zit het in de spieren, dan wordt het een lastiger verhaal.

Ik heb natuurlijk al eerder op deze plek verteld dat het voor veel pluimveehouders zwaar is. Dat blijft het. Doorgaans zijn het bij boerenbedrijven de mannen die in de stal werken en de vrouwen die de administratie doen. Ik hoor nu van veel echtparen dat de vrouwen met de handen in het haar zitten, enveloppen niet meer openen en mailtjes niet lezen. Ze kunnen de negatieve berichten niet meer aan. Maar de mannen ook niet. Die liggen op bed of pakken de auto om doelloos rondjes te rijden. Uitzichtloos én radeloos. Als ik zie wat de overheid, de NVWA in het bijzonder, deze sector aandoet, kan ik steeds weer boos worden. De regeltjes zijn hypocriet. In ons land blijven bedrijven op slot en is er geen sprake van een noodfonds. Tegelijkertijd worden er eieren geïmporteerd uit onder meer Polen, Italië en Bulgarije, die wél in de winkel mogen liggen. Een eierhandelaar vertelde mij dat hij wel eens wilde weten hoe het zit met de fipronilwaarden in díe eieren. De NVWA test dat niet, want het zijn door die landen vrijgegeven eieren, dus daar moeten we maar op vertrouwen. En wat blijkt, ze zitten vol met die rommel. Als je er tien van aan je kat zou voeren, hoef je hem vier maanden niet te ontvlooien. Wat een kromme maatschappij.

De Barneveldse pluimveehouder Theo Bos vertelt in de Barneveldse Krant geregeld over de nasleep van de fipronil-crisis.