• Lex van Lieshout

Kwart miljoen voor nieuwe kliko's in Barneveld

BARNEVELD De gemeente Barneveld trekt een kwart miljoen euro uit om oude minicontainers te vervangen. Deze ,,verfraaiing'' van het Barneveldse straatbeeld is volgens het |college van burgemeester en wethouders hard nodig.

Nico de Bruijne

Ingedeukte kliko's en versleten containers; de gemeente Barneveld vindt dat het hoog tijd is om de minicontainers te vervangen door nieuwe exemplaren.

LIKJE VERF Ook het bovenste deel van de ondergrondse containers is toe aan een nieuw likje verf. Daar wordt flink voor in de buidel getast.

Voor het vervangen en aanschaffen van nieuwe kliko's heeft de gemeente 165.000 euro uitgetrokken. Het gaat dan om nieuwe minicontainers voor nieuwe woonhuizen, maar ook om het vervangen van kapotte afvalbakken. Het moet vooral het Barneveldse straatbeeld verbeteren. Volgens de gemeente is dat hard nodig om 'de afvalinzameling op hetzelfde kwalitatieve niveau' te kunnen garanderen. Het college licht de noodzakelijke vervanging toe met het argument dat de alleen met mooie kliko's 'huishoudelijk afval op veilige wijze kan worden ingezameld en afgevoerd naar afvalverwerkers'.

ONDERGRONDS Naast de vervanging van de kliko's, heeft de gemeente ook nog eens bijna 75.000 euro uitgetrokken voor het plaatsen van nieuwe ondergrondse containers bij appartementencomplexen en het opknappen van het deel dat boven de grond uitsteekt. ,,Die omlijsting raakt beschadigd door weersinvloeden en slijtage'', meldt de gemeente. ,,Door deze te vervangen blijft de beeldkwaliteit op een acceptabel niveau.'' Het is volgens de gemeente nodig om te zorgen dat 'de veiligheid bij het transport niet in het gedrang komt'.

De gemeente gaat de kliko's en ondergrondse containers die aan een opknapbeurt toe zijn nog dit jaar vervangen.