• Pauw Media

Lokale partijen tekenen voor snelle integratie vluchtelingen

BARNEVELD Samen met in totaal tien lokale organisaties komt de gemeente Barneveld met een plan om nieuwe vluchtelingen zo snel mogelijk te laten integreren in de Barneveldse samenleving. Door nu een intentieverklaring te tekenen, kan Barneveld hiervoor maximaal 20.000 euro subsidie aanvragen bij de provincie Gelderland.

Wouter van Dijk

Momenteel werken de verschillende organisaties aan concrete projecten om de nieuwe vluchtelingen met een verblijfsstatus snel een plek te geven in de samenleving. De tien partijen die, samen met de gemeente Barneveld, nu hun handtekening hebben gezet onder een plan voor een integrale aanpak, zijn Stichting Ons Bedrijf, Welzijn Barneveld, Kwadrant4work, zorgboerderij 't Paradijs, Woningstichting Barneveld, RuiterWerkt, zorgboerderij Klein Essen, Ondernemersvereniging Kootwijkerbroek, volksuniversiteit Barnevue en De Meerwaarde.

De verschillende partijen werken daarbij samen aan integratie op het gebied van scholing, werk en huisvesting.

,,Een integrale aanpak heeft wat ons betreft de voorkeur'', zegt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. ,,Want op die manier kunnen we proberen de vluchtelingen met een verblijfsstatus zo snel mogelijk te laten integreren. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van taallessen met werk. Op die manier kunnen deze mensen ook sneller uit de bijstand raken.'' Eerder maakte deze krant al melding over een werkproject voor vluchtelingen bij verschillende bedrijven in Kootwijkerbroek, het plan van RuiterWerkt om vluchtelingen werkervaringsplaatsen aan te bieden en een plan voor uitbreiding van de taalklas op basisschool De Lijster. Dit jaar komen er meerdere vluchtelingen naar Barneveld. Deze week is gestart met de bouw van 22 woningen voor vluchtelingen op een grasveld aan de Churchillstraat.

Deze huizen bieden ruimte voor zestig tot zeventig vluchtelingen. De verwachting is dat de semi-permanente woningen, die er maximaal tien jaar mogen blijven staan, eind maart of begin april geplaatst kunnen worden. ,,Zodat de huizen nog vóór de zomer bewoond kunnen worden'', zegt Rebel.

Label:

Vluchtelingen