• Team Egg Mobiel
  • Team Egg Mobiel
  • Team Egg Mobiel
  • Team Egg Mobiel

'Met de Egg Mobiel vertegenwoordigen we ons mooie dorp'

BARNEVELD Een ei-vormig wagentje op vier wielen staat op de stoep voor de loods van Kobus Bouman, aan de Barneveldse Brummelkamperweg. Een oudere man stapt nieuwsgierig van zijn fiets om het vreemde object van dichtbij te bekijken. ,,Wat is dit?", vraagt hij verbaasd, waarop Daniëlle en Brenda lachend reageren: ,,Een zeepkist!".

Lieke van der Made

Verkleed als heuse kuikens nemen Brenda van den Brink (32) en Daniëlle van der Dussen (32) deel aan de Red Bull Zeepkistenrace 2017, die op zaterdag 19 augustus plaatsvindt in het Limburgse Valkenburg. ,,Natuurlijk kozen we voor een ontwerp dat past bij Barneveld, dat bekend staat als het hart van de pluimveesector." De vriendinnen vertegenwoordigen tijdens de race hun dorp in de eivormige 'Egg Mobiel'.

 

EEN VAN DE ZEVENTIG ,,Ik had al eerder het idee om mee te doen aan de Zeepkistenrace. Ik was altijd trouwe kijker van 'Te land, ter zee en in de lucht' en het leek me tof om zelf iets te bouwen. Het was er alleen nog nooit van gekomen. Tot nu", vertelt Brenda, nadat zij en Daniëlle de Egg Mobiel vanuit de garage van de loods de stoep op hebben gereden voor de foto die later gemaakt zal worden. ,,Toen ik op TV een reclame over de race zag, legde ik het voorstel bij Daniëlle neer. We kennen elkaar al een jaar of twintig en zijn goede vriendinnen. Ze was meteen enthousiast." Twee weken na het insturen van een presentatiefilmpje en het door Bert van Duinkerken getekende ontwerp van de Egg Mobiel, bleken Daniëlle en Brenda geselecteerd te zijn, als één van de 70 teams uit 191 aanmeldingen. Daniëlle: ,,We hadden eigenlijk niet verwacht dat we geselecteerd zouden worden. Vanaf dat moment ging het ineens heel snel."

 

Van het ene op het andere moment moest het getekende ontwerp van de Egg Mobiel daadwerkelijk een vliegensvlug, rijdend ei worden. Niet alleen moet de uiteindelijke zeepkist sprekend op het ingestuurde ontwerp lijken, ook moet deze voorafgaand aan de race goedgekeurd worden. Zo mag de kist bijvoorbeeld niet breder dan 1,80 meter, hoger dan twee meter of langer dan zes meter zijn. Daarbij mag het voertuig zonder bestuurders niet meer dan 80 kilo wegen en worden onder meer de remmen getest. Gelukkig voor de dames stond er een heel team klaar om hen te helpen bij de bouw van het ei-vormige voertuig. Brenda: ,,Mijn vriend en ik zijn de eigenaars van café Nieuw Centraal. Toen ik een paar vaste gasten vertelde over ons plan om deel te nemen aan de race waren zij meteen enthousiast en boden aan ons te helpen. Op het moment dat ik te horen kreeg dat we geselecteerd waren, zat ik op een terras bij het Philips stadion. Ik stond letterlijk te springen en heb gelijk de anderen opgebeld met het nieuws dat we konden beginnen met bouwen."

 

DE BOUW De uitkomst van de race valt of staat met de bouw van de zeepkist, weten ook de Barnevelders. Brenda: ,,Een week nadat we hoorden dat we mee mochten doen, werd er een gigantisch pakket bij ons thuis bezorgd. Het bleek een grote gereedschapskist van Hornbach en Bison te zijn, sponsors van de race." De bouw kon beginnen. ,,Eerst hebben we naar aanleiding van het ontwerp het frame gelast, gemaakt van stalen buizen", licht Kobus Bouman toe, die met Daniëlle, Brenda, Stefan Berendijk en Bert van Duinkerken deel uitmaakt van 'Team Egg Mobiel'. De bouw van de zeepkist kostte hen ongeveer een maand. Kobus: ,,We hebben er scooterwielen en remschijven opgezet. De buitenkant is gemaakt van gaas met daar overheen papier maché. Het eindresultaat is een lichtgewicht, maar sterk voertuig. Als Brenda en Daniëlle erin zitten, kun je één wieltje optillen, terwijl de andere drie op de grond blijven staan." Dat is ook wel nodig, volgens Daniëlle: ,,Op het 350 meter lange parcours, waarvan een animatiefilmpje op de website van de Red Bull Soapboxrace staat, zijn veel bulten en heuvels. Het begint na de afdaling met een grote kombocht, daarna komen de Valkenburgse grotten voorbij, vervolgens een watertje, een paar Hollandse heuvels, wat bulten, de zogenaamde Bisontrappen en daarna een kleine schans. De Egg Mobiel moet tijdens de rit recht op de weg blijven en niet te veel wiebelen."

 

TESTRITJES Natuurlijk kan de Egg Mobiel niet het parcours op zonder dat Brenda en Daniëlle het voertuig uitgebreid getest hebben. Zowel de Lunterse als de Amerongse berg zijn door de vriendinnen reeds gebruikt als parcours voor testritjes. Daniëlle: ,,Voorafgaand aan de race willen we zoveel mogelijk oefenen met sturen en kijken welke snelheden we kunnen bereiken. De hoogste snelheid die we tot nu toe gemeten hebben, is 48,9 kilometer per uur. Dit weekend staat er weer een testrit op de planning, alleen zoeken we nog een geschikte plek." Het steilste stuk in het Red Bull-parcours heeft een helling van zo'n 12 procent. Ter vergelijking: de Lunterse berg heeft een helling van ongeveer 6 procent en de Amerongse berg van zo'n 5 procent. ,,Het is lastig om een goede oefenlocatie te vinden", licht Brenda toe. ,,Bij Arnhem is een helling van rond de 12 procent, maar het moet er ook niet te druk zijn. Daarom zorgen we telkens dat we rond een uur of zes 's ochtends op locatie zijn. Rond die tijd was er bij de Amerongse berg, heel toepasselijk, geen kip."

 

Of Daniëlle en Brenda de eerste prijs mee naar Barneveld kunnen nemen, hangt niet alleen af van de zeepkist zelf. ,,De snelheid en creativiteit van ons ontwerp bepalen voor een deel de eindscore, maar het is een all-in prijs waarbij meer factoren meetellen", legt Daniëlle uit. ,,Zo moeten we voorafgaand aan de race een presentatie van dertig seconden houden. Wat we daarvoor ingestudeerd hebben, houden we nog even geheim. Daarbij moeten we zoveel mogelijk stemmen verzamelen op social media."

 

DRUK OM TE PRESTEREN Het Barneveldse team gaat op zaterdag 19 augustus natuurlijk voor de eerste prijs, zeggen de vriendinnen resoluut, maar spannend blijft het wel. Brenda: ,,Ik heb wel eens parachute gesprongen, maar verder doen we eigenlijk niet vaak gekke dingen. Toch zijn we totaal niet bang, maar hebben we er juist heel veel zin in." ,,Het is iets dat je één keer in je leven meemaakt", reageert Daniëlle. ,,Iets om van ons lijstje af te strepen. We kijken er al zolang naar uit en ineens is het heel dichtbij. Natuurlijk willen we goed presteren. Die druk is nog groter omdat zoveel mensen hard hebben meegewerkt aan onze Egg Mobiel." Naast de teamleden zelf, hebben ook Nicolai Klinker, Ans van Duinkerken, Arjen van de Kamp en Martin van Beek geholpen met de bouw van de Egg Mobiel. De vijftig personen die met een supportersbus meereizen naar Valkenburg zullen het team op die bewuste zaterdag aanmoedigen. Brenda: ,,Familieleden en vrienden hebben zich aangemeld om mee te gaan. We maken er voor hen een leuk dagtripje van. Zelf gaan we vrijdag al die kant op, omdat die avond de Egg Mobiel gekeurd wordt. Wat voor weer het op de dag van de race wordt, maakt voor ons niet zo uit. Als het regent, heeft elk team daar last van. Al is het natuurlijk leuker als het droog blijft."

 

DE RACE 'Een prettig gestoorde wereld op wielen', zo wordt de Red Bull Zeepkistenrace op de website van het evenement omschreven. Om het jaar worden 70 teams geselecteerd om aan de race deel te nemen, nadat zij hun eigen zeepkist hebben ontworpen. De kisten mogen alleen aangedreven worden door 'zwaartekracht, wat menselijke duwkracht en verbeelding'. De race vindt plaats op zaterdag 19 augustus in Valkenburg. Toegang is gratis.

 

[][Stemmen op team Egg Mobiel kan via de teampagina op de 'Red Bull Soaprace', website: www.redbullsoaprace.com/nl/nl/team/egg-mobiel/.