• Wouter van Dijk

'Mooi om Barneveld hiermee op de kaart te zetten'

BARNEVELD Organiseert Barneveld in 2019 of 2020 het jaarlijkse VNG-congres, dan is dat een prima manier om de gemeente landelijk te promoten. Dat stelden leden van de raadscommissie Bestuur dinsdagavond, in reactie op het plan van het college van burgemeester en wethouders om te trachten dit bestuurdersfeest binnen te halen. ,,We denken zeker dat zoiets een positief effect heeft'', aldus Heimen Schuring (ChristenUnie).

Wouter van Dijk

Het VNG-congres is een jaarlijkse tweedaagse bijeenkomst, georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het trekt zo'n drieduizend bezoekers, met name burgemeeesters en wethouders, maar ook ministers, staatssecretarissen, provinciebestuurders en raadsleden.

,,Het zou echt mooi zijn als we dat een keer hierheen kunnen halen'', stelde Judith van den Wildenberg (Burger Initiatief) die zelf dit jaar het congres in Goes bezocht.

Begin deze maand meldde deze krant al over het voorstel én de daarbij behorende kosten voor Barneveld: 75.000 euro. Schuring: ,,Is dat echt alles, of komen er nog verborgen rekeningen bij?'' Volgens wethouder Gerard van den Hengel moet het echt voor dat bedrag kunnen, al moet er dan wel daarnaast nog voor 40.000 euro aan sponsorgeld binnengehaald worden.

In het collegevoorstel is het plan om met regiogemeenten te overleggen om gezamenlijk excursies te organiseren voor de vng-bezoekers. Daan de Vries (CDA) wilde daarop weten op welke manier de regio, die profijt zal hebben van het VNG-congres, zelf ook bijdraagt. Jan Willem van den Born (VVD), daarop voortbordurend: ,,Maak er dan meteen een regionaal feestje van en laat andere deelnemende gemeenten dan ook meebetalen, zou ik zeggen.'' Daar vond hij Koos van der Tang (SGP) niet op zijn pad. ,,Volgens mij zou het in dit geval juist goed zijn om het echt een specifiek Barneveldse aangelegenheid te houden, zodat we onze gemeente goed op de kaart zetten.'' Hij had nog wel wat twijfels over de avondinvulling van het feest, dat door de gastgemeente georganiseerd moet worden. ,,Laten we er wel voor zorgen dat dat feest passend is bij onze Barneveldse cultuur.''

Het Barneveldse verzoek moet nog beoordeeld worden door de VNG. Zou het congres doorgaan, dan denkt Barneveld met name aan het inzetten van de drie locaties Midden Nederland Hallen, Schaffelaartheater en Kasteel De Schaffelaar.