• ANP

'NVWA onderzoekt Barneveldse bloedluisbestrijder'

BARNEVELD De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet strafrechtelijk onderzoek naar een bloedluisbestrijdingsbedrijf dat de verboden stof fipronil heeft gebruikt. Volgens dagblad De Stentor gaat het om de firma Chickfriend uit Barneveld. Een woordvoerder van Chickfriend wil tegenover deze krant niet reageren op het nieuws.

In de eieren van vier pluimveebedrijven is de verboden stof fipronil aangetroffen. Zij zouden in zee zijn gegaan met Chickfriend, om bloedluis te laten bestrijden. Bloedluis is een grote plaag bij kippenhouders. De luizen verstoppen zich overdag in kieren en gaten van het kippenhok, om 's nachts de kippen aan te vallen. Die kunnen enorme jeuk krijgen of zelfs sterven aan de gevolgen van bloedluis.

Chickfriend zou bij de bestrijding van bloedluis een schoonmaakmiddel hebben gebruikt waar de stof fipronil in zat. In de pluimveesector is deze giftige stof niet toegestaan. Naar verluidt heeft het Barneveldse bedrijf een schoonmaakmiddel hebben aangeschaft bij de firma Poultry Vision in het Belgische Weelde. Dat zou fipronil aan dat middel hebben toegevoegd. De Belgische justitie heeft een huiszoeking uitgevoerd bij dit bedrijf.

Na de constatering van het gif heeft de NVWA direct maatregelen getroffen. Hele eieren in het handelskanaal van de vier pluimveebedrijven zijn teruggehaald. In totaal zijn er zeven pluimveebedrijven stilgelegd. Tevens wordt er een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen een bloedluisbestrijder. Het NVWA wil niet bevestigen of het om Chickfriend gaat. ,,Maar ik zal het ook niet ontkennen", aldus woordvoerder Benno Bruggink. ,,Het onderzoek is nog in volle gang." Hij geeft verder aan dat het onderzoek zich niet beperkt tot het bloedluisbestrijdingsbedrijf en de zeven pluimveehouderijen. Dit omdat het bedrijf zaken deed met meer bedrijven en de stop fipronil maandenlang in de stal kan blijven hangen.

Hoeveel eieren er alsnog in de winkels zouden zijn beland, is nog niet duidelijk. Wel benadrukt de NVWA dat er geen direct gevaar is voor de volksgezondheid. Bruggink wil niet zeggen In welke regio's in Nederland de zeven afgesloten pluimveehouderijen gevestigd zijn. Wel suggereert hij dat er één of meerdere bedrijven in de regio Barneveld zijn geblokkeerd. ,,U bent van de Barneveldse Krant? Dan zou ik dit nieuws nog maar eens op de voet blijven volgen."

De Barneveldse pluimveehouder Theo Bos is bekend met de firma Chickfriend. ,,In het verleden heb ik wel eens zaken gedaan met dit bedrijf. Ik ken het als een gecertificeerd bedrijf dat netjes werkt. Als er nieuwe hennen kwamen en de stal moest ontsmet worden, dan huurde ik dit bedrijf in. Op basis van hun werk werd een hygiënogram opgesteld en die van mij waren altijd in orde. Ik sta dan ook wel verbaasd van dit nieuws."