• ProRail/Stefan Verkerk
  • ProRail/Stefan Verkerk
  • ProRail/Stefan Verkerk

'Operatie ecoduct Stroe geslaagd'

STROE/KOOTWIJK ,,De brug ligt er, operatie ecoduct Stroe is geslaagd'', zegt bouwmanager Wim Leenders van ProRail. De afgelopen nachten tijdens het paasweekend sloegen ProRail en Rijkswaterstaat met 104 betonnen leggers een brug over snelweg A1 tussen Stroe en Kootwijk. Bij dit werk, het fundament van de nieuwe faunapassage Kootwijkerzand, werden ze vanuit Barneveld ondersteund door aannemingsbedrijf Vink en de Barneveldse Kranenverhuur. Elke avond ging de snelweg hier op slot en werd op beide delen van de snelweg een kraan opgebouwd. ,,Zo hebben we in korte tjid alle leggers op hun plaats gekregen en de voegen gedicht.''

Wouter van Dijk

Inmiddels raast het verkeer alweer onder de betonnen gevaarten door. Leenders: ,,We kunnen nu van bovenaf betonnen dwarsbalken bevestigen, zodat de brug één geheel wordt. Vervolgens komt er nog een vloerconstructie overheen en daarbovenop komt dan de grond voor de faunapassage. Voor dit werk hoeven we het snelwegverkeer niet meer te belemmeren.''

Het spoorverkeer zal nog wél hinder ondervinden van de aanleg van de faunapassage, die naast de brug over de snelweg ook bestaat uit een tunnel in de naastgegen spoordijk. De tunnelbak wordt in het weekend van zaterdag 6 en zondag 7 mei onder het spoor geschoven.

Tijdens die werkzaamheden ligt het treinverkeer tussen Amersfoort en Apeldoorn stil: vanaf zaterdag 6 mei 2.00 uur tot maandagochtend 8 mei om 5.00 uur. NS zet tijdens dat weekend bussen in.

Het ecoduct is het eerste in de gemeente Barneveld. Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels besloten het gevaarte de naam 'Kootwijkerzand' te geven, verwijzend naar de grote zandverstuiving vlakbij.

Het ecoduct is volgens natuurkenners nodig als nieuwe verbinder tussen de beide natuurgebieden aan weerszijden van de snelweg. Dat dieren daadwerkelijk staan te 'trappelen' om over te steken is volgens ProRail tijdens de bouw al duidelijk. Inmiddels hebben medewerkers vijf gladde slangen, 35 hagedissen en 157 hazelwormen gevangen en teruggeplaatst.