• Hans-Lukas Zuurman

'Oplossing coalitie voor theater niet toekomstbestendig'

BARNEVELD De fractie van Pro'98 vindt dat de coalitie met haar alternatieve reddingsplan voor het Schaffelaartheater geen duurzame oplossing biedt. Volgens Pro'98 komt 'gezamenlijke, effectieve bedrijfsvoering' van lokaal betrokken culturele partijen als muziekschool, bibliotheek, museum Nairac en het theater meer in de richting.

Hans-Lukas Zuurman

Dat blijkt uit een zondagmiddag afgegeven verklaring van de partij. Zaterdag berichtte deze krant dat de coalitie van SGP, CDA, VVD en ChristenUnie koerst op een extern onderzoek naar uitbesteding van het theater aan een mogelijk commerciële partij per 1 januari 2017. Tot die tijd moet volgens de coalitiepartijen de gevraagde hogere subsidie van 445.000 euro per jaar worden gestrekt en mag het theater rekenen op een lening van een half miljoen. Dit alles om te zorgen dat het theater niet voortijdig failliet gaat. De onderneming verkeert in zwaar weer als het gaat om de financiële positie.

Volgens onderzoeksbureau La Groupe uit Amsterdam is het theater tot op heden ,,niet evenwichtig'' gefinancierd omdat de subsidie van de gemeente te laag is.

Oppositiepartij Pro'98 gooit het over een andere boeg. Zoals eerder gemeld blijft de partij voorstander van structurele subsidie. Volgens Pro'98-raadslid André van de Burgwal roept de coalitie ,,voor de zoveelste keer het onterechte beeld van een noodlijdend theater op''. Volgens de partij stellen expertisebureau La Group en accountantsbureau Baker Tilly Berk juist vast dat het theater ,,in de basis'' goed functioneert en weliswaar verbeterpunten kent, maar feitelijk structureel te weinig subsidie krijgt.

,,Pro'98 kiest voor een theater met een professionele podiumkunstprogrammering'', zegt Van de Burgwal. ,,Wij zien het theater van grote meerwaarde als het gaat om culturele ontwikkeling in Barneveld, versterking van de sociale samenhang en een economische impuls door de uitstraling die het ons dorp biedt. De waarde van het theater reikt veel verder dan het aantal kaartjes dat is verkocht. Wij voelen ons daarin gesterkt door de massale reacties op Facebook ten aanzien van de actie Red het Schaffelaartheater. Het theater verdient een goede financiële basis en een structurele gemeentelijk subsidie".

Voor versterking van de bedrijfsvoering van het theater ziet Pro'98 kansen in een lokale invulling. ,,Onze fractie hecht veel waarde aan de inzet van onze vrijwilligers en de mogelijkheden voor lokale amateur podiumkunst." Momenteel werken de vier culturele instellingen (Muziekschool Barneveld, Museum Nairac, de Bibliotheek Barneveld en het Schaffelaartheater) op cultureel gebied al samen. Daarom doet Pro'98 woensdag in de raadsvergadering het voorstel voor onderzoek naar samenwerking in een effectieve gezamenlijke bedrijfsvoering. Wellicht kan dat als stichting CuBa (Cultureel Barneveld). Wij gunnen alle culturele instellingen van Barneveld een gezonde en florissante toekomst."