• Luchtfoto van het Oosterbos in Barneveld.

    heliflight.nl

Petitie 'Oosterbos' gaat naar gemeentehuis

BARNEVELD Inmiddels ruim 800 handtekeningen staan onder de online petitie die bosliefhebber Ivonne Koster uit Barneveld elf dagen geleden startte tegen bomenkap in het Oosterbos in Barneveld. Volgende week woensdag wil ze de lijst overhandigen aan het college van burgemeester en wethouders.

Wouter van Dijk

Koster kwam in actie nadat deze krant melding maakte van een plan om het ongeveer tien hectare grote bos tussen de Thorbeckelaan, Meester Troelstralaan en Wethouder Rebellaan aan te pakken. Het plan is om het bos een open, lichter karakter te geven én een educatieve functie. Dit in combinatie met een goede aansluiting met de nieuwbouwwijk Bloemendal, die straks ten noorden van het bos gebouwd wordt. Koster stelde dat het huidige bos qua opzet prima is en er niets zou moeten veranderen. Het Oosterbos zou volgens haar ideaal zijn voor mensen die een klein rondje willen wandelen of de hond willen uitlaten.

Honderden sympathisanten delen die mening, blijkt uit haar online poll. Veel ondertekenaars zetten anoniem hun handtekening of vermeldden alleen hun naam, sommigen duidden kort hun mening. ,,Beslist zo laten, het bos is al vaker gekrompen en veranderd'', schrijft J. Siemeling uit Barneveld. ,,Kinderen weten straks niet meer wat een bos is'', voegt G. Grotenbreg-Jager toe. Esther Huls: ,,Ik geniet enorm van dit bos, met de vele vogelsoorten en eekhoorns. Dit mag niet verloren gaan.'' D. de Keizer, een dagelijkse bezoeker van het bos, schrijft: ,,Ik vind wel dat het bos een beetje onderhoud nodig heeft, maar laat het alsjeblieft een bos blijven.''

Wanneer de gemeente het bos onder handen wil nemen, is nog niet bekend. Onlangs vroeg de fractie van Lokaal Belang al bij het college om opheldering over het bosplan. Zo wil deze partij onder meer weten wie nu eigenlijk de regie over deze bomen heeft en of er voor bomenkap vergunningen moeten worden aangevraagd. Het college heeft nog niet geantwoord op vragen hierover.