• Zwartebroek is er niet blij mee dat buslijn wordt opgeheven

    Henk Hutten

Plaatselijk Belang 'Terbroek' niet blij met schrappen bus 102

TERSCHUUR/ZWARTEBROEK Plaatselijk Belang Zwartebroek-Terschuur is niet blij met de opstelling van de gemeente Barneveld, als het gaat om de toekomst van buslijn 102 tussen Apeldoorn en Amersfoort. De provincie Gelderland wil de lijn tussen Amersfoort en Voorthuizen schrappen. Volgens voorzitter Gijs Jan Berkhof laat Barneveld 'de oren te veel hangen naar de provincie', door zich niet te houden aan het vorig jaar november vastgestelde dorpsplan voor beide dorpen.

Jannes Bijlsma

Bus 102 rijdt vanuit Apeldoorn langs Hoog Soeren, Nieuw-Milligen, Wittenberg en Voorthuizen en gaat van daaruit via Terschuur, Zwartebroek en Hoevelaken naar Amersfoort. In het dorpsplan van Terschuur en Zwartebroek pleitten de dorpen niet alleen voor behoud van de lijn, maar ook voor directe verbindingen met zowel Barneveld als Nijkerk.

BUURT- OF BELBUS De provincie Gelderland wil echter dat de bus vanaf volgend jaar van Apeldoorn naar Barneveld doorrijdt en daarna niet meer naar Amersfoort gaat. Hiermee zouden Zwartebroek en Terschuur geen rechtstreekse busverbindingen meer hebben met Apeldoorn en Amersfoort. Voor deze dorpen zouden andere oplossingen gevonden kunnen worden zoals een Buurt- of een Belbus, zo blijkt ook het vorige week vastgestelde Gemeentelijk Verkeer en Vervoersplan (GVVP).

Plaatselijk Belang-voorzitter Gijs Jan Berkhof: ,,Buslijn 102 zou niet rendabel zijn. Nu kan ik dat niet beoordelen. Maar deze lijn afserveren zonder in datzelfde GVVP een fatsoenlijk alternatief te bieden, vind ik echt niet kunnen." Plaatselijk Belang dacht met het dorpsplan ,,nog dusdanig actueel te zijn dat de gemeente onze wensen serieus zou nemen", aldus Berkhof. ,,Vanuit de provincie werd het opstellen van zo'n plan, een proces waarbij de bewoners zo nadrukkelijk zijn betrokken, ook zeer gestimuleerd. Bovendien gaf de politiek bij de presentatie ook aan dat ze met het plan aan de slag zou gaan. En dan krijg je dit."

BIJZONDER GEBRUIK De politiek kwam vorige week dan toch in actie. Die nam in meerderheid een voorstel aan waarin het college werd opgeroepen een lobby te starten bij de provincie Gelderland en vervoerder Syntus om de lijn te behouden. In de vergadering zelf ontraadde wethouder Hans van Daalen de gemeenteraad nog om het voorstel aan te nemen. Hij gaf aan dat de buslijn 'een bijzonder gebruik kent'. ,,De lijn wordt veel gebruikt tussen Apeldoorn en Voorthuizen en tussen Voorthuizen en Amersfoort. Er zijn maar weinig passagiers die in Voorthuizen doorrijden naar Amersfoort. Voor het grootste deel is de bus ook leeg. Het gebruik is dus niet optimaal."

LOBBYVOORSTEL Volgens Van Daalen is het nu nodig om te zoeken naar alternatieven. ,,Misschien zijn er nog wel veel betere oplossingen te bedenken dan lijn 102", zo zei hij. Een nieuw voorstel hierover had hij graag volgend jaar willen behandelen, als de gemeentelijke openbaarvervoersvisie in de politiek aan de orde komt. De raad zag dat anders en stemde in met het lobbyvoorstel. ,,Daar zijn we blij mee", zegt Berkhof. Hij blijft desondanks sceptisch. ,,Blijft staan dat we ook goede verbindingen met Nijkerk en Barneveld willen. Voor zover ik weet, zijn Terschuur en Zwartebroek nog steeds onderdeel van de gemeente Barneveld. Dan mag er toch wel een fatsoenlijke bus op en neer rijden? Onze politici gaven eerst aan blij te zijn met ons dorpsplan, laat ze dan naast A ook B zeggen en zich ook actief voor nog meer directe verbindingen inzetten."