• Gerwin van Luttikhuizen
  • Gerwin van Luttikhuizen

Regen leidt tot overvolle beken

BARNEVELD/REGIO De vele neerslag van de afgelopen dagen zorgt voor overvolle beken en sloten in de regio Barneveld. Op sommige plekken treden beken die de hoeveelheid water niet maar aankunnen inmiddels buiten hun oevers en zijn delen van weilanden ondergelopen. Waterschap Vallei en Veluwe houdt de situatie naar eigen zeggen nauwlettend in de gaten, maar maatregelen zijn nu nog niet nodig.

Wouter van Dijk

Dat laatste meldt woordvoerder Patricia Flint van het waterschap. ,,Het is ons bekend dat het waterpeil in verschillende gebieden op dit moment erg hoog staat, maar vooralsnog zijn maatregelen niet nodig. Het water blijft op diverse plekken op het land liggen, omdat de grond verzadigd is. We houden de weersverwachtingen voor de komende dagen nauwgezet in de gaten.''

Mocht het de komende periode toch té nat blijven, dan kan het waterschap met ingrepen het waterpeil aanpassen of water spuien.

Het waterpeil staat op dit moment niet alleen hoog door de vele regenval van de afgelopen dagen. Ook het smelwater van de vele sneeuwval in december kan nog steeds een rol spelen. Op deze foto's is het huidige waterpeil van de Kleine Valksebeek tussen De Valk en Barneveld te zien, ongeveer ter hoogte van de Walhuisweg. Deze beek vormt, samen met de Grote Valksebeek, iets verderop de Barneveldse Beek richting Barneveld. De beek stroomt verder richting Amersfoort om uiteindelijk via het Valleikanaal en de Eem uit te monden in het Eemmeer.