• De verlengde Hanzeweg werd eerder dit jaar opgeleverd. Op den duur is dit een deel van de nieuwe oostelijke rondweg om Barneveld.

    Gerwin van Luttikhuizen

'Snel plan voor nieuwe rondweg Barneveld'

BARNEVELD Wethouder Hans van Daalen komt ,,zeer binnenkort'' met een uitgebreide studie naar de aanleg van de nieuwe Oostelijke rondweg om Barneveld. Dat zegde hij dinsdagavond toe tijdens de vergadering van de commissie Bestuur. ,,We kijken in die studie naar alle knelpunten en kanttekeningen die er zijn bij de aanleg van deze weg.'' Op basis daarvan moet ook concreter worden wanneer de nieuwe weg wordt aangelegd.

Wouter van Dijk

Van Daalen meldde dat naar aanleiding van opmerkingen hierover van raadslid Jan Top (SGP). In de begroting voor volgend jaar is al een reserve van 630.000 euro opgenomen voor de aanleg van de weg. ,,Prima dat we vast sparen, maar hoe staat het dan met dit project?'', wilde Top weten. ,,Worden er bijvoorbeeld ook gesprekken gevoerd met de provincie Gelderland en spoorbeheerder ProRail?'' Wat betreft de gesprekken, gaf Van Daalen aan dat er al een en ander in gang is gezet. ,,Bij de provincie is onze wens voor de rondweg al opgenomen in de meerjarenplanning, maar we gaan zéker binnenkort opnieuw de gesprekken aan, als het gaat om subsidiemogelijkheden.''

De nieuwe oostelijke rondweg moet in de toekomst de Scherpenzeelseweg en Hoenderlaan verbinden met de nieuwe Hanzeweg, die sinds dit jaar aansluit op de Wesselseweg. Zo ontstaat een directe verbinding tussen de A30 en de A1, via de Scherpenzeelseweg, de Hanzeweg en de Mercuriusweg.

Op het nu nog ontbrekende stuk komt de nieuwe weg kruisingen tegen met de Valleilijn, de Hessenweg, de Valkseweg en de Barnseweg. Zeer waarschijnlijk zal de weg met een spoortunnel onder de Valleilijn door moeten.

De komst van de weg moet ervoor zorgen dat doorgaand verkeer op met name de Lunterseweg, de Stationsweg en de Thorbeckelaan drastisch wordt verminderd. Uitgangspunt is dat de weg ná 2020 wordt aangelegd, zo meldde het college van burgemeester en wethouders eerder dit jaar.