• Bram van den Heuvel

Supermarktmanager pakt drankdief

VOORTHUIZEN Een ferme schouderduw was voldoende om de drankdief te pakken te krijgen, blikt supermarktmanager Diederik Troost (31) terug. Afgelopen donderdagavond kon hij, dankzij snel en heldhaftig optreden van het Albert Heijnpersoneel in Voorthuizen, een notoire drankdief aanhouden. Nadat een medewerkster van slijterij Gall & Gall verdachte personen in de winkel herkende van een eerdere drankroof, bedacht Troost zich geen moment. Hij zette de achtervolging in.

Wouter van Dijk

,,Met mijn conditie is gelukkig niets mis'', lacht Diederik, als hij terugdenkt aan het voorval afgelopen donderdag in de winkel aan het Smidsplein. Dankzij oplettendheid van zijn collega Laura kwamen drie drankdieven die rond half zes in de winkel bezig waren, in beeld. Troost: ,,Zij rook onraad. Ik ben daarom direct naar de slijterij gegaan.'' Zjn collega herkende het gedrag en de werkwijze van de drie dieven, omdat diezelfde drie afgelopen voorjaar ook al de slijterij bezochten en toen voor honderden euro's aan whiskey en wodka buitmaakten. Terwijl dief één zorgde voor afleiding in de winkel, probeerde dief twee op stuntelige wijze bij de kassa iets af te rekenen en laadde dief drie zijn zakken vol met flessen.

Troost: ,,Direct nadat Laura aan de bel trok, heb ik me samen met meerdere collega's naar de slijterij gespoed. Twee van de drie daders liepen al snel de winkel uit, de derde stond toen nog bij de kassa. Feitelijk konden we hem toen niet staande houden, want hij had geen gestolen flessen bij zich. Vervelend, want ik wist dat hij bij de bende hoorde.''

KOSTE WAT HET KOST De derde dief liep vervolgens ook naar buiten. ,,Op dat moment toonde Laura me foto's van dezelfde daders, die dit voorjaar in deze winkel een slag hadden geslagen. Toen dacht ik: 'Ja, maar dit is duidelijk. We laten hier geen dief lopen die eerder dit jaar nog voor een flink bedrag in mijn winkel gestolen heeft. Ik dacht, díe is van mij. We pakken ze, koste wat het kost.'' Samen met teamleiders Angela en Husayn zette hij de achtervolging in. ,,De adrenaline gierde door mijn lichaam. De dief begon te rennen, dus wij ook. We hebben enkele honderden meters afgelegd, totdat ik de man verderop in de Koninginnelaan te pakken kreeg. Ik kwam op een gegeven moment naast hem te rennen en gaf 'm een schouderduw, waardoor de dief in een voortuin belandde.''

GEZOCHTE BENDE Het AH-personeel belde de politie en bracht de dief terug naar de winkel, om de man snel daarna over te dragen aan de agenten. Pas later die avond werd het voor Troost en zijn collega's duidelijk dat het hier ging om een lid van een gezochte bende drankrovers, die door het hele land in slijterijen dure flessen sterke drank steelt. ,,Ik denk dat ik, ook als ik dat geweten had, sowieso achter hem aan was gerend. Aan de andere kant, het was voor ons best een impulsieve actie. Stel nu dat de man een mes had getrokken ofzo en je rent door woonwijken waar geen camera's hangen. Best wel risicovol. Maar toch, ik ben blij dat we er met elkaar voor gezorgd hebben dat we deze gast hebben kunnen pakken.'' De politie wist daarna nog een tweede drankdief te arresteren.