• import

Tot 30 jaar cel geëist voor 'vergismoord' op Djordy Latumahina

BARNEVELDAMSTERDAM (ANP) Tegen de verdachten in de zogenoemde Amsterdamse vergismoordzaak op de Barneveldse dj Djordy Latumahina zijn langdurige celstraffen geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg dertig jaar gevangenisstraf voor de twee vermeende schutters, Djurgen W. en Tony D. en voor de vermoedelijke 'organisator' van de liquidatie Cedric R. De twee andere hoofdverdachten Ulrich B. en Wendell R. moeten als het aan het OM ligt 25 jaar de cel in.

Tegen 'hulpjes' Benito L. en Giovanni D. werd respectievelijk tachtig dagen en 48 weken cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Ze worden verdacht van heling van de bij de moord gebruikte auto's.

PARKEERGARAGE Latumahina werd op 8 oktober 2016 in het bijzijn van zijn vriendin en dochtertje onder vuur genomen in een parkeergarage in Amsterdam-West. Hij stierf ter plekke. De vrouw werd doorzeefd door zes kogels en raakte zwaargewond. Het kind van toen twee jaar oud werd net niet geraakt en bleef ongedeerd. De dj was niet het beoogde doelwit. Hij reed echter in eenzelfde auto en woonde in hetzelfde appartementencomplex.

Volgens het OM hebben de verdachten de nabestaanden van het slachtoffer een ,,onmenselijk en onherstelbaar'' leed aangedaan. Zij hebben volgens de officier van justitie levenslang gekregen. De schutters hebben van zeer dichtbij en in slechts enkele seconden een kogelregen afgevuurd op het gezin, aldus de officier. ,,De verdachten hebben in het korte tijdsbestek niet de moeite genomen om te kijken of ze daadwerkelijk het beoogde doelwit hebben beschoten.''

LEUGENS Het feit dat zo ieder willekeurig gezin kan worden getroffen door een criminele afrekening, werkt volgens de officier dan ook strafverzwarend. Bij het bepalen van de strafmaat is ook rekening gehouden met de proceshouding van de verdachten. Zo beriepen ze zich veelvuldig op hun zwijgrecht of verkondigden ze leugens, meent het OM. De officier beschreef de slachtofferrol en emotionele uitbarstingen van de vermeende blanke schutter Tony D. als ,,een klap in het gezicht van de nabestaanden''.

Het OM noemde de bewijsconstructie gedetailleerd en complex. Alle bewijsmiddelen hangen volgens de officier met elkaar samen.