Vondst WOII-raket bij spoor Harselaar leidt tot onderzoek

BARNEVELD Het spoor bij Harselaar wordt deze week onderzocht op de aanwezigheid van mogelijke explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Aanleiding is de onverwachte vondst van een raketkop uit WOII op 25 juni. Die is dezelfde dag door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) verwijderd en elders ter ontploffing gebracht, meldt gemeentewoordvoerster Margot de Lange.

Fija Nijenhuis

Het explosief werd op zaterdag 25 juni tijdens reguliere spoorwerkzaamheden gevonden in het gebied bij het Binnenveld en langs de Parallelweg in Harselaar. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau T&A Survey, dat gespecialiseerd is in onderzoek naar explosieven. Het gebied ligt op het punt waar de spoorlijn naar Barneveld en Ede-Wageningen afbuigt van het spoor tussen Amersfoort en Apeldoorn. Het werk werd na de ontdekking op 25 juni direct stilgelegd. Er is onderzoek gedaan en er zijn aanvullende beschermingsmaatregelen genomen, aldus De Lange.

NIET IN BEWEGING Het ging om een zogeheten '60 lbs raket', ofwel 'zestigponder'. Volgens T&A Survey is dit een raket ,,in de kleinste categorie van grotere objecten''. ,,Als explosieven niet in beweging komen, is er geen sprake van een verhoogd risico'', aldus T&A.

Na de vondst van de raket heeft het bureau direct een zogeheten 3D-scan gemaakt van de omgeving. Daarmee kunnen grote en zichtbare objecten opgespoord worden. Deze week volgen detailwerkzaamheden, zo zegt T&A Survey.

ZEVENTIG JAAR Tot voor kort nam spoorbeheerder ProRail aan dat er bij Harselaar geen onderzoek naar mogelijke WOII-explosieven nodig was, schrijft T&A Survey. Reden was dat het spoor in de afgelopen zeventig jaar diverse malen verbeterd en vernieuwd is en mogelijke explosieven dan logischerwijs al aangetroffen zouden moeten zijn. Door de vondst van de raket kan die stelling niet langer standhouden, aldus het bureau.

Voor komend en volgend weekend heeft ProRail opnieuw werkzaamheden gepland aan het spoor in de regio Barneveld. Daardoor is er geen treinverkeer tussen Amersfoort en Apeldoorn en Amersfoort en Ede-Wageningen.